Здравейте,
Казвам се Силвия и имам нужда от съвет по следния казус:
Имаме парцел от 2 дка и нещо, върху който са разположени 2 сгради и паркинг. Целият парцел е наследствен- наша собственост с нотариален акт, но собствеността върху едната от постройките не е наша. Съответно чуждата сграда няма паркинг и ползва нашия. Нашата сграда се ползва за промишлени цели. А другата трябва да се ползва за административни според статута й. Чуждата сграда има 2 входа, като за основен ползва този който минава изцяло през имота ни- първо се минава по цялото протежение на паркинга ни и тогава се влиза в другата сграда. Пред другия вход на сградата няма паркинг. В момента чуждата сграда се използва за цех за алуминиева дограма, шивашко производство и т.н., тоест не по предназначение. Това налага ежедневното преминаване на бусове, камиони и др. големи превозни средства през паркинга ни, за да се снабдяват с материали и др., а паркингът през последните няколко години тотално се разби, зейнаха дупки. Освен това всичките фирмени коли на другата сграда /над 10бр./ се паркират и няма място за нашите. Преди няколко години водихме дело с другия собственик за тези неразбории и решението гласи, че ние трябва да му осигурим достъп до неговата сграда, но тъй като тя е административна се предполага, че този достъп е пешеходен. Мога ли да сложа бариера и трябва ли да му пращаме нотариално писмо, след като според съдебното решение трябва да му осигуря достъп или да го съдя да плаща някакъв наем за паркоместа? До взаимно съгласие май няма д се стигне. Моля за помощ?!Дано обясненията ми не са много объркани
Та въпросът ми е:
Има ли начин да накарам другия собственик да закупи тази част от парцела, върху който се намира неговата сграда и как мога да спра безразборното преминаване на неговите коли, както и паркирането им на нашия парцел?
Благодаря на всеки, който се опита да ми помогне!
- Дата и час: 30 Ное 2024, 03:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Сграда върху наш парцел- какво да правим?
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Сграда върху наш парцел- какво да правим?
silvia_mihajlova написа:... Преди няколко години водихме дело с другия собственик за тези неразбории и решението гласи, че ние трябва да му осигурим достъп до неговата сграда, но тъй като тя е административна се предполага, че този достъп е пешеходен. Мога ли да сложа бариера и трябва ли да му пращаме нотариално писмо, след като според съдебното решение трябва да му осигуря достъп или да го съдя да плаща някакъв наем за паркоместа? До взаимно съгласие май няма д се стигне. Моля за помощ?!Дано обясненията ми не са много объркани
Та въпросът ми е:
Има ли начин да накарам другия собственик да закупи тази част от парцела, върху който се намира неговата сграда и как мога да спра безразборното преминаване на неговите коли, както и паркирането им на нашия парцел?
Вероятно при делото сте имали адвокат, който ви е представлявал - защо питате във форума, а не колегата?!
Казусът ви е сериозен, имате твърде много въпроси, а нямате време за губене - притеснената сте вие, а не другият собственик!
- zelen
- Потребител
Re: Сграда върху наш парцел- какво да правим?
Съвсем спокойно можете да заградите имота си, след като е Ваша собственост. Извикайте техническо лице по местонахождение на имота да Ви определи границите, т.е да ви забие колчетата и се оградете. Ако съседите искат да преминават - следва да искат право на преминаване, което да се уреди нотариално и да Ви заплащат за това. Ако ли не да си намерят друг път. Частната собственост е неприкосновенна според разпоредбите на конституцията.
Ако казусът ви се окаже по-сложен - потърсете колега адвокат.
Ако казусът ви се окаже по-сложен - потърсете колега адвокат.
silvia_mihajlova написа:Здравейте,
Казвам се Силвия и имам нужда от съвет по следния казус:
Имаме парцел от 2 дка и нещо, върху който са разположени 2 сгради и паркинг. Целият парцел е наследствен- наша собственост с нотариален акт, но собствеността върху едната от постройките не е наша. Съответно чуждата сграда няма паркинг и ползва нашия. Нашата сграда се ползва за промишлени цели. А другата трябва да се ползва за административни според статута й. Чуждата сграда има 2 входа, като за основен ползва този който минава изцяло през имота ни- първо се минава по цялото протежение на паркинга ни и тогава се влиза в другата сграда. Пред другия вход на сградата няма паркинг. В момента чуждата сграда се използва за цех за алуминиева дограма, шивашко производство и т.н., тоест не по предназначение. Това налага ежедневното преминаване на бусове, камиони и др. големи превозни средства през паркинга ни, за да се снабдяват с материали и др., а паркингът през последните няколко години тотално се разби, зейнаха дупки. Освен това всичките фирмени коли на другата сграда /над 10бр./ се паркират и няма място за нашите. Преди няколко години водихме дело с другия собственик за тези неразбории и решението гласи, че ние трябва да му осигурим достъп до неговата сграда, но тъй като тя е административна се предполага, че този достъп е пешеходен. Мога ли да сложа бариера и трябва ли да му пращаме нотариално писмо, след като според съдебното решение трябва да му осигуря достъп или да го съдя да плаща някакъв наем за паркоместа? До взаимно съгласие май няма д се стигне. Моля за помощ?!Дано обясненията ми не са много объркани
Та въпросът ми е:
- doobref
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|