Здравейте,
искрено се надявам на професионално мнение от юрист.Имам(поне според мен)повод за притеснение..
Да обясня накратко..Продавам имот(апартамент)на клиенти,които го купуват с ипотечен кредит от УниКредит Банк.Миналата седмица премина сделката пред нотариус в присъствието на неизвестна според мен дама,която се представи за служител на Банката.Т.е.аз предоставих оригинален нотариален акт(и всички други документи които предоставих на банката преди денят на сделката:копия на данъчна оценка,за тежести, задължения към НАП, и семеен статус), на мен ми дадоха копие от този нотариален акт като не е посочен срок за превод на сумата по моя банкова сметка(която също не е оповестена)в новия документ-нот.акт.До края на тази седмица, банката-а не клиентите ми трябва да осъществи банков превод на парите.Имота се продава по данъчна оценка, като имам превод на капаро при рпедварителния договор, и една незначителна сума в деня на сделката.Мен ме притеснява факта, че не клиента ми ще преведе сумата,а банката по моя банкова сметка към същата банка.Но банковата ми сметка не е оповестена в документа(нот.акт), където-цитирам:
"..поет банков агажимент за кредит от УНИКРЕДИТ Булбанк АД на основание сключен договор за имотечен кредит,която сума ще бъде преведена по банкова сметка(ТУК НЕ ПОИСКАХА ОТ МЕН ПРИ НОТАРИУСА БАНКОВАТА МИ СМЕТКА)посочена от продавача,след представяне на нотариален акт на името на купувачите, вписване на законна ипотека в полза на УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД и преставяне на удостворение за тежести от Служва по вписванията при Агенция по вписванията гр.Варна, от което е видно, че законна ипотека в полза на банката е единствена тежест върху имота.разликата в продажната цена е в размер на .....от които....лв.са преведени по банков път от купувачите...."
Да обобщя...Имам ли място за притеснение, че определената сума ще ми бъде преведена от Банката на която сме клиенти:купувачя-продавач?И какво ще ме посъветвате да предприема?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 04:08 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Сделка на имот с ипотечен кредит от клиент
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Сделка на имот с ипотечен кредит от клиент
Не може ли да се включи юридическо лице?И ако е възможно да ме посъветвате към конкретна кантора да се обърна..Става въпрос за гр.Варна.
- varna2014
- Нов потребител
Re: Сделка на имот с ипотечен кредит от клиент
Няма от какво да се притеснявате. Това е стандартната процедура при продажба на имот, който ще обезпечи с ипотека погасяване на кредита, поет с договор между Банката и купувача.
Сумата, която ви се дължи по договора във форма на нотариален акт ще получите от Банката, но след като тя се снабди с удостоверение за липса на тежести и бъде вписана законна ипотека върху имота. Това изисква технологично време, през което време вие трябва да представите пред Банката реквизитите на своята банкова сметка. Съветът ми към вас е да депозирате в централата на Банката нарочно заявление (два броя, като единият е за вас с входящ номер и дата) , в което да посочите дата и номер на вписания в АВп акт, и сметката си, т.е да укажете необходимото съдействие за точното изпълнение на продажбата.
Успех!
Сумата, която ви се дължи по договора във форма на нотариален акт ще получите от Банката, но след като тя се снабди с удостоверение за липса на тежести и бъде вписана законна ипотека върху имота. Това изисква технологично време, през което време вие трябва да представите пред Банката реквизитите на своята банкова сметка. Съветът ми към вас е да депозирате в централата на Банката нарочно заявление (два броя, като единият е за вас с входящ номер и дата) , в което да посочите дата и номер на вписания в АВп акт, и сметката си, т.е да укажете необходимото съдействие за точното изпълнение на продажбата.
Успех!
-
Melly - Старши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|