Здравейте.От няколко години се занимавам с пчеларство и желая да разширя пчелина си като за целта кандидатствам за общинска земя по закона за пчеларство член 11,алинея 2.Проблема е че от общината ми казват,че не можело да се отдаде така земя без пари и не знаели за такъв закон и ако желая да ми дадат земя,то трябва да е мина на дневен ред през общинска сесия на търг по 25лв на декар.Желая да взема 10 декара земя тъй като съм регистриран като земеделски производител и до колкото разбирам от колеги не е нужно нищо друго освен да имам поне 10 кошера,а аз имам 218.Тук ви цитирам мнение на колега пчелар от Добрич,(Аз съм от Бургас) от един пчеларски форум. Колеги за какви наеми и търгове говорите????
Наем на горски фонд или търг за общинска земя може да се яви всеки.
Ако си регистриран земеделски производил и въз основа на чл. 11 ал. 1 от ЗП можете да кандидатствате по-точно да искате да ви учредят право на ползване.
За целта се подава молба в Горското което ви учредява право за ползване на горски фонд. Не се плаща никакъв наем (освен ако миналата година или в началото на тази не е променено и не е сложен някакъв минимален наем но поне доколкото знам при последната проверка такъв нямаше) Срока за ползване - минималния е 10 години инъче е до живот с право на наследяване и това е по закон. Двете условия са - да си регестриран земеделски производител и да имаш над 10 пчелни семейства.
При общинска земя без значение каква с изклчение на пасища и атрактивни парцели край морето или някое друго апетитно местонохождение се подава молба до съответната община. Въз основа на тази молба, Закона за общинската собственост Общината включва искането ви в дневния ред на общински съвет - където се гласува от общинските съветници и ви учредяват право за ползване. Няма никакви търгове. Минималния срок е 10 години. Изискването е земеделски производител, над 10 кошера. Не се плаща нищо като наем.
В случай че общинския съвет реши да продава земята за която е учредено право на ползване то влиза в сила чл. 11, ал. 4 от ЗП (закон за пчеларството)
И в двата случая се учредява право на ползване земята не се взима под наем, не се явяваш на търгове. Не се плаща нищо освен някоя такса ако има. В повечето случай правото за ползване е доживот и се наследява или докато има най-малко 10-11 пчелни семейства на тази земя. И трябва да си регистриран земделски производител и да имаш регистрация на пчелина понеже като покажеш зелената карта ще ти искат и копие от удостоверението за регистрация на пчелина.
В Добричко не един и двама колеги вече си взеха парцели за пчелини без да им струва нищо освен време понеже процедурата е бавна и докато мине през общински съвет обикновено минават 3 месеца.
В 80 % от случайте това е земя която се води ниска категория, има и ливади които са близко до горски масиви - което разбираемо, в останалите случай или около 20 % парцелите са в близост до селата им или направо са в регулацията на съответното село. По справката която имам средно общински съвет на Добричка община е отпускала по 1 дка на пчелин за минимум 10-15 години.
По-бързо е чрез Горското там срокът е 30 работни дни в които да ви учредят правото на ползване още веднъж подчертавам това не е наем. При определяне на картата на парцела се отива на място с горския които ви забива колчетата
По закон мястото трябва да се огради с ограда - не масивна, и отново по закон имате право на леки построики - без масивно строителство.
Според вас кое е правилното?От общината ли са прави като ми искът 25лв на декар или колегата пчелар,който според мен е запознат с материята????????Много ще се радвам за отговор ако има компетентни лица по казуса.Питах в 3 общини и от там никой нищо не знае,което е разбираемо като не са давали с години по този закон земя.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 01:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
От няколко години се занимавам с пчеларство ...
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Моля за съвет
За зем. земи, общинска собственост съм пас, но ако ти трябва място за пчелините в ДГТ чети чл. 69-71 от закона за горите. Става наистина бързо, даже колегите от ТП ДГС Добрич малко са позабавили разрешението, но пък в цялата област, доколкото знам не са върнали нито един мераклия- пчелар (онова с наследяване на ползването, надявам се съзнаваш, че е нереално).
Ползването на ДГТ за тези нужди ( поставяне на пчелини) е безвъзмездно ( заради двустранната полезност- те дават терена, ти пчелите, които да разнесат прашеца на цъфналите дръвчета).
Всъщност, ако става дума за гори, но общинска собственост- нещата са пак така, както посочих по-горе.
Ползването на ДГТ за тези нужди ( поставяне на пчелини) е безвъзмездно ( заради двустранната полезност- те дават терена, ти пчелите, които да разнесат прашеца на цъфналите дръвчета).
Всъщност, ако става дума за гори, но общинска собственост- нещата са пак така, както посочих по-горе.
- Гост.
- Старши потребител
Re: Моля за съвет
Чесно казано,не искам да наследявам имота,а само да не плащам наем ако го позволява закона.То явно закона го позволява но те не искът и ще трябва да ходя май с адвокат .Не разбрах защо да не може по принцип да се наследи имота ако го позволява закона,макар и да не държа на това????Проблема е че там където съм си харесал място за пчелин е общинско.А там както казах ми казват че трябва през процедура да минава,това вярно ли е или не,и ако е не с адвокат ли да ходя или да им цитирам закона на техния юрист.Имам в предвид ако ми кажете кои член,алинея от закона да му цитирам за да го подсетя човека,не да му се изтъквам.
- boqn83bs
- Нов потребител
Re: От няколко години се занимавам с пчеларство ...
Хайде сега си отворете закона за пчеларството и погледнете там какво пише в чл. 11. Добре, че принципно не настоявате....
Не знам, но и не съм твърдяла такова нещо за зем. земи, общ. собственост! Когато не знам определено обстоятелство, не мога да си измисля знание за него ( визирам зем. земи, извън горски територии). В ЗГ изрично е разписана норма, която казва "безвъзмездно"- такава не откривам в ЗОС ( закон за общинската собственост), еле в закона за пчеларството.
Хващайте си някой местен адвокат, който да прерови местните наредби- възможно е там да пише повече по този въпрос, но ако от общината ви казват, че трябва да се плаща наем, то трябва да знаете, че последната е частно-правен субект, като мен, като вас, и в тези отношения сама диктува правилата. Имота е неин- тя казва и цената.
boqn83bs написа:Чесно казано,не искам да плащам наем ако го позволява закона.То явно закона го позволява
Не знам, но и не съм твърдяла такова нещо за зем. земи, общ. собственост! Когато не знам определено обстоятелство, не мога да си измисля знание за него ( визирам зем. земи, извън горски територии). В ЗГ изрично е разписана норма, която казва "безвъзмездно"- такава не откривам в ЗОС ( закон за общинската собственост), еле в закона за пчеларството.
Хващайте си някой местен адвокат, който да прерови местните наредби- възможно е там да пише повече по този въпрос, но ако от общината ви казват, че трябва да се плаща наем, то трябва да знаете, че последната е частно-правен субект, като мен, като вас, и в тези отношения сама диктува правилата. Имота е неин- тя казва и цената.
- Гост.
- Старши потребител
Re: От няколко години се занимавам с пчеларство ...
poli_g написа::D Хайде сега си отворете закона за пчеларството и погледнете там какво пише в чл. 11. Добре, че принципно не настоявате....boqn83bs написа:Чесно казано,не искам да плащам наем ако го позволява закона.То явно закона го позволява
Плаща се наем, който е символичен. Примерно - 10лв за година. Мяркал съм го точно по повод пчеларството.
-
teogeo - Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|