- Дата и час: 24 Ное 2024, 01:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
несъответствие между квадратура на НА и скица
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
несъответствие между квадратура на НА и скица
Купувам имот. В НА на собствениците е описан, като 640кв.м., а по скица издадена от кадастъра преди седмица е описан като 634кв.м. Искам да попитам, защо се явява тази разлика и дали ще е проблем при финалната сделка.
- iamiam
- Младши потребител
Re: несъответствие между квадратура на НА и скица
За сделката тази разлика няма да е проблем Сделката се извършва въз основа на нотариален акт. Ако обаче един ден след сделката се опитате да изчистите разликата в съответните кадастрални единици, това вече ще е мега проблем.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Чак пък "мега" проблем . Едва ли.
Разлика между площта в НА и тази по кадастъра под 1% се счита за допустима.
-
Melly - Старши потребител
Не винаги! Зависи! И! Вече става мега проблем.
-
julyanvonemona написа:Melly написа:Разлика между площта в НА и тази по кадастъра под 1% се счита за допустима.
Не винаги! Зависи! И! Вече става мега проблем.
Когато давам мнение, julyanvonemona, изхождам от съдържанието на поставения въпрос, а той е:
....Искам да попитам, защо се явява тази разлика и дали ще е проблем при финалната сделка.
-
Да! Именно това и аз направих и заради това отговорих
За сделката тази разлика няма да е проблем Сделката се извършва въз основа на нотариален акт.
-
В 99% от случаите, когато съм налагал възбрани върху поземлени имоти в район с одобрена КК, е имало разлика в площта по нот. акт и по кад. скица (не знам защо все така се получава), и в повечето случаи разликата е била над 1%. В крайна сметка, собствеността се прехвърля на базата на нот. акт, а не на кад. скица, а ако някой има претенции за по-голяма площ, следва да ги доказва по съдебен ред.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Е?! Стана ли попълването на КК мега-проблем или не?
-
julyanvonemona написа:Е?! Стана ли попълването на КК мега-проблем или не?
julyanvonemona, в случая наистина несъответствието е незначително, но зависи кой какво има в предвид под понятието " мега - проблем"!? Относно грешките в КК, си абсолютно прав, има доста големи отклонения, които създават проблеми на собствениците.
- nk7702n
- Старши потребител
Уважаема nk7702n , нека приемем че Вие и аз сме съседи, че kalahan2008 е отказал вписването на Ваша с трето лице сделка, поради това че по НА имотът Ви е 600кв.м, а по данните от КК - 588 кв.м (Цифрите са подбрани над 1% с цел успокояване духа на Melly). Вие искате попълването на КК по реда на чл.53 ЗКИР, но аз отказвам да подпиша протокола по ал.3 на същата разпоредба. Единственият Ви изход е да си потърсите липсващите 12в.м. чрез исково производство. Представяте ли си какъв огромен нестинарски огън ще наклада под краката Ви, особено като в един процес започна да задавам въпроси на вещите лица. Ще затрудня ръченицата върху огъня, дори и реално да не съм прав, до степен че ще предпочетете да не си ги искате (12-те квадрата), че даже и армаган ще ми дадете само и само да си отида с мир по живо по здраво! А ако това не е мега проблем, здраве му кажи!
-
Хихихихи, julyanvonemona, само си представи, че попаднеш в среда (съдебен спор) такава, където получиш сериозен отпор от противника, а?
-
Melly написа:Хихихихи, julyanvonemona, само си представи, че попаднеш в среда (съдебен спор) такава, където получиш сериозен отпор от противника, а?
Трудна работа! Още преди делото ще подуша реалната опасност и ще се оттегля! В конкретния случай обаче жаждам такава съпротива! Дори призовавам към колективна съпротива!
-
julyanvonemona написа:Melly написа:Хихихихи, julyanvonemona, само си представи, че попаднеш в среда (съдебен спор) такава, където получиш сериозен отпор от противника, а?
Трудна работа! Още преди делото ще подуша реалната опасност и ще се оттегля! .....
-
Melly написа:julyanvonemona написа:Melly написа:Хихихихи, julyanvonemona, само си представи, че попаднеш в среда (съдебен спор) такава, където получиш сериозен отпор от противника, а?
Трудна работа! Още преди делото ще подуша реалната опасност и ще се оттегля! .....
+1
-
julyanvonemona написа:Уважаема nk7702n , нека приемем че Вие и аз сме съседи, че kalahan2008 е отказал вписването на Ваша с трето лице сделка, поради това че по НА имотът Ви е 600кв.м, а по данните от КК - 588 кв.м (Цифрите са подбрани над 1% с цел успокояване духа на Melly). Вие искате попълването на КК по реда на чл.53 ЗКИР, но аз отказвам да подпиша протокола по ал.3 на същата разпоредба. Единственият Ви изход е да си потърсите липсващите 12в.м. чрез исково производство. Представяте ли си какъв огромен нестинарски огън ще наклада под краката Ви, особено като в един процес започна да задавам въпроси на вещите лица. Ще затрудня ръченицата върху огъня, дори и реално да не съм прав, до степен че ще предпочетете да не си ги искате (12-те квадрата), че даже и армаган ще ми дадете само и само да си отида с мир по живо по здраво! А ако това не е мега проблем, здраве му кажи!
Хи - хи - хи, на война ще отиваме, а!? Колективна съпротива търсиш!? Много интересно...
- nk7702n
- Старши потребител
Войната приключи преди да е започнала благодарение дипломатичния похват на Melly Нотата обаче не е оттеглена!
-
julyanvonemona написа:Войната приключи преди да е започнала благодарение дипломатичния похват на Melly Нотата обаче не е оттеглена!
С ваше позволение, аз ще се оттегля в публиката.
-
ОК, само не разбрах. Къде според Вас е грешката и може ли лесно да се поправи в Кадастъра ?
Последна промяна iamiam на 22 Юли 2012, 17:56, променена общо 1 път
- iamiam
- Младши потребител
С ваше позволение, аз ще се оттегля в публиката.
И това е нещо! Като няма пастърма, няма да се откажем от хляба я!
А на поставилия темата му казвам че хич не е лесна тази работа, ако се случат всички тези хипотези които разискваме. Исковото производство което може да възникне в случая никак няма да е безобидно за вас. Вярно е че ще нахрани някой и друг процесуален защитник, но дали си струва за няколко кв.м. да се разходват такива усилия. Отговора на този въпрос си е лично Ваша работа
-
Площта на даден имот не е негов индивидуализиращ белег, каквито са неговото местонахождение и граници. Разминава- нето на посочената в титула за собственост площ с действителната такава, респективно площта по плана, не означава непременно, че е налице завземане на имота от съседен такъв
(така ВКС в немалко решения)
Има си процедура по "фиксване" на непълноти и грешки в КК. Доколко е лесна и успешна зависи от много фактори (julyanvonemona е описал един голям препъни-камък - като се запъне съседа на процедурата по чл. 53 от ЗКИР, та откаже да подпише протокола, и отиваме на установителен иск. Но ако границите на имота са си верни, а само площта е сбъркана - никакви мега-супер-гига-хипер проблеми няма, ама никакви.
На всеки ролетката му мери различно. Едно време имотите са се мерили в крачки. Когато се мери за наш човек - пращат Крачун, когато се мери за сульо-пульо - пращат Малчо
-
teogeo - Активен потребител
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|