- Дата и час: 24 Ное 2024, 01:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Предварителен договор за покупко-продажба
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
32 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Предварителен договор за покупко-продажба
Здравейте.
Ще си купувам жилище - но за целта ще тегля заем от банката. Налага се да се изготви " Предварителен договор за покупко-продажба". Някои можели да ми каже колко ще ми струва този договор ако цената на жилището е 48 000 лева и задължително ли е той да е изготвен от нотариус.
Благодаря Ви предварително за обърнатото внимание.
Ще си купувам жилище - но за целта ще тегля заем от банката. Налага се да се изготви " Предварителен договор за покупко-продажба". Някои можели да ми каже колко ще ми струва този договор ако цената на жилището е 48 000 лева и задължително ли е той да е изготвен от нотариус.
Благодаря Ви предварително за обърнатото внимание.
- lyubenovi
- Нов потребител
Re: Предварителен договор за покупко-продажба
Не е необходима нотариална заверка за предварителен договор. Само писмена форма. Може да се изготви и от адвокат и дори и само от вас самите, макар, че не е препоръчително. Предварителния договор само ви обвързва облигационно. Задължава ви да сключите окончателен, но не прехвърля собствеността и поради това няма изискване да бъде в нотариална форма.Не знам вече банката като страна по заема какво общо има в предварителния договор за продажба, за да казвате, че се налага. Доуточнете. Адвокатите си имат едни тарифи, чрез които могат минимално да определят колко би ви струвала ако изчисляват по материален интерес. Вече колегите да кажат за примерни цени.
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да следвате съветите ми.
- arteglam
- Младши потребител
Никой не ме задължава да е при нотариус - просто ми казаха , че там било най-добре. Но също така разбрах , че можело и при адвокат.
- lyubenovi
- Нов потребител
За съдържанието на предварителния договор е препоръчително да се свържете с адвокат. За цената - различна е за всеки адвокат. Зависи и от обема на работата, която ще му възложите.
- rama
- Потребител
ВИСШ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ
НАРЕДБА № 1
от 9 юли 2004 г.
за минималните размери на адвокатските възнаграждения
(Обн., ДВ, бр. 64 от 23.07.2004 г.; изм. и доп., бр. 2 от 2009 г.; доп., бр. 43 от 08.06.2010 г.)
Чл. 6. Възнагражденията за съвет, справка, [b]изготвяне на книжа и договори[/b] са следните:
1. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за устен съвет и справка в съдебни и административни места и др. - 20 лв.;
2. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за писмена консултация - 40 лв.;
3. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за проучване на дело с даване на мнение по него - 60 лв.;
4. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за тъжби до прокуратурата и полицията - 50 лв.;
5. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за нотариални покани, за молба за приемане или отказ от наследство, за изготвяне на книжа за нотариално вписване, за молба за опрощаване на дължими суми и за други молби - 50 лв.;
6. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за молба за отказ или възстановяване на българско гражданство - 200 лв.;
7. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за съставяне на завещание - 150 лв.;
8. за съставяне на: писмен договор, нотариални актове за собственост, продажба, замяна, дарение, ипотека, суперфиция и сервитути, извънсъдебна спогодба, както и за извършване и съставяне на акт по обстоятелствена проверка на база цената на съответния договор или акт:
а) (отм., предишна б. "б", изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) при интерес до 1000 лв. - 50 лв.;
б) (предишна б. "в", изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) при интерес от 1000 до 10 000 лв. - 150 лв. + 1 на сто за горницата над 1000 лв.;
в) (предишна б. "г", изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) при интерес от 10 000 до 50 000 лв. - 250 лв. + 0,5 на сто за горницата над 10 000 лв.;
г) (предишна б. "д", изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) при интерес от 50 000 до 100 000 лв. - 500 лв. + 0,2 на сто за горницата над 50 000 лв.;
д) (предишна б. "е", изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) при интерес над 100 000 лв. - 700 лв. + 0,1 на сто за горницата над 100 000 лв.;
Естествено можете да се договорите и за друга цена. Всеки сам оценява знанията и труда си.
НАРЕДБА № 1
от 9 юли 2004 г.
за минималните размери на адвокатските възнаграждения
(Обн., ДВ, бр. 64 от 23.07.2004 г.; изм. и доп., бр. 2 от 2009 г.; доп., бр. 43 от 08.06.2010 г.)
Чл. 6. Възнагражденията за съвет, справка, [b]изготвяне на книжа и договори[/b] са следните:
1. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за устен съвет и справка в съдебни и административни места и др. - 20 лв.;
2. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за писмена консултация - 40 лв.;
3. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за проучване на дело с даване на мнение по него - 60 лв.;
4. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за тъжби до прокуратурата и полицията - 50 лв.;
5. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за нотариални покани, за молба за приемане или отказ от наследство, за изготвяне на книжа за нотариално вписване, за молба за опрощаване на дължими суми и за други молби - 50 лв.;
6. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за молба за отказ или възстановяване на българско гражданство - 200 лв.;
7. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за съставяне на завещание - 150 лв.;
8. за съставяне на: писмен договор, нотариални актове за собственост, продажба, замяна, дарение, ипотека, суперфиция и сервитути, извънсъдебна спогодба, както и за извършване и съставяне на акт по обстоятелствена проверка на база цената на съответния договор или акт:
а) (отм., предишна б. "б", изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) при интерес до 1000 лв. - 50 лв.;
б) (предишна б. "в", изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) при интерес от 1000 до 10 000 лв. - 150 лв. + 1 на сто за горницата над 1000 лв.;
в) (предишна б. "г", изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) при интерес от 10 000 до 50 000 лв. - 250 лв. + 0,5 на сто за горницата над 10 000 лв.;
г) (предишна б. "д", изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) при интерес от 50 000 до 100 000 лв. - 500 лв. + 0,2 на сто за горницата над 50 000 лв.;
д) (предишна б. "е", изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) при интерес над 100 000 лв. - 700 лв. + 0,1 на сто за горницата над 100 000 лв.;
Естествено можете да се договорите и за друга цена. Всеки сам оценява знанията и труда си.
- kalisto
- Младши потребител
По този ценоразпис какво излиза , че трябва да платя 500 лева за тази услуга ???
- lyubenovi
- Нов потребител
А как мислите, дали адвоката си заслужава хонорара или трябва да работи за едното "мерси"?
- kalisto
- Младши потребител
Съгласен съм , че и адвокатите са хора и те трябва да ядат - но 500 лева за такъв документ ..... Това ми е месечната заплата.
- lyubenovi
- Нов потребител
Грешите, относно цената, която трябва да платите на адвоката. Хонорарът му ще е точно 260 лв, ако Ви вземе минимума по наредбата. Говорим за материален интерес от 48 000 лева.
- stefanborov
- Нов потребител
Добре, но на 50 хил. лв. самото прехвърляне на имота ще ви струва повече от 2 хил. - нот. такси и данък, отделно ще платите и за ипотеката - и на банката такси и на нотариуса. Да не стане "на житото евтин, на триците скъп"
- kalisto
- Младши потребител
За самото прехвърляне знам , че ще ми вземат към 2000 лева. Обаче за предварителен договор 500 лева си е множко.
- lyubenovi
- Нов потребител
Напълно нормално е 500 лв - в изпълнение на Предварителния договор ставате владелец на имот на стойност 50000 лв. Част от таксата е процент от правния интерес. В случая Предварителния договор е предпоставка за придобиване правото на собственост. Ако можете да придобиете собствеността директно, ще си спестите тези 500 лв.
- neutralen
- Активен потребител
Хората не се оплакват като плащат като попове на нотариусите, които също си слагат понякога ненормални тарифи ама хонорарите на адвокатите все са високи и всички са оплакват.
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да следвате съветите ми.
- arteglam
- Младши потребител
А ако по някаква, независеща от него причина, не стане владелец.neutralen написа:Напълно нормално е 500 лв - в изпълнение на Предварителния договор ставате владелец на имот на стойност 50000 лв.
- fbr65
- Потребител
Ами ако не стане - няма да стане! На кого му пука?
Ако са му много парите - да се оправя сам, а не да ползва форума, за да спести някой лев! Щом ще има пари за жилище - ще има и за адвокат. От друга страна - никой не го задължава да полза такъв.
Моля, модераторите най-накрая да се намесят и да изтрият всякакви мнения поставящи под съмнение цената на адвокатския труд. Наредба № 1 за минималните размери на адвокатските възнаграждения е нормативен акт и не се обсъжда, а се изпълнява!
Ако са му много парите - да се оправя сам, а не да ползва форума, за да спести някой лев! Щом ще има пари за жилище - ще има и за адвокат. От друга страна - никой не го задължава да полза такъв.
Моля, модераторите най-накрая да се намесят и да изтрият всякакви мнения поставящи под съмнение цената на адвокатския труд. Наредба № 1 за минималните размери на адвокатските възнаграждения е нормативен акт и не се обсъжда, а се изпълнява!
- ch3oh
- Активен потребител
fbr65 написа:А ако по някаква, независеща от него причина, не стане владелец.neutralen написа:Напълно нормално е 500 лв - в изпълнение на Предварителния договор ставате владелец на имот на стойност 50000 лв.
Бинго! Не е задължително да се предава владението върху имота- ПД е само обещание за последващи действия, което обвързва страните... ( няма да продължавам, че колегата го приема доста лично ).
stefanborov написа:Грешите, относно цената, която трябва да платите на адвоката. Хонорарът му ще е точно 260 лв, ако Ви вземе минимума по наредбата. Говорим за материален интерес от 48 000 лева.
Не ми се влиза в бакалски полемики, но точния минимум е 440.00лв.
А на всеки, комуто се струват много- път широк и ... твърде често тъжен.
Апропо, нотариусът ще таксува почти същи пари за изготвянето му ( 464.50 без вкл. ДДС), но без ангажираност за съдебна зала....
Наредба № 1 за минималните размери на адвокатските възнаграждения е нормативен акт и не се обсъжда, а се изпълнява!
Влече дисциплинарно наказание- лишаване от права и прочее. Ако някой е учил толкова години, за да влезе в този филм- честито.
- Гост.
- Старши потребител
Има една мъдрост - "Евтин на брашното, скъп на триците".
Тази порода "човеци" заслужават да си ближат раните от икономията, която са направили.
Тази порода "човеци" заслужават да си ближат раните от икономията, която са направили.
-
Melly - Старши потребител
poli_g написа:Бинго! Не е задължително да се предава владението върху имота- ПД е само обещание за последващи действия, което обвързва страните... ( няма да продължавам, че колегата го приема доста лично ).
.
Не мога да се съглася,че ПД е само обещание,напротив! ПД е сам по себе си договор...
...
питащия може да ми пише на ЛС да му пратя формуляр за изготвяне на ПД...
правото е алгоритъм.....
-
nasso_5 - Потребител
nasso_5 написа:poli_g написа:Бинго! Не е задължително да се предава владението върху имота- ПД е само обещание за последващи действия, което обвързва страните... ( няма да продължавам, че колегата го приема доста лично ).
.
Не мога да се съглася,че ПД е само обещание,напротив! ПД е сам по себе си договор...
...
питащия може да ми пише на ЛС да му пратя формуляр за изготвяне на ПД...
И кое пречи на това обещание да бъде въздигнато в договор, м?
Ако вкл. ти е било, за да пуснеш сламка, образец, и или каквото там- ок., но не ме настъпвай( кани) да се обръщам към теб.
- Гост.
- Старши потребител
здравейте,не знам дали предварителния договор е договор според нассо-5,според мен е обещание за сключване на окончателен договор.Аз искам да питам друго от знаещите във форума?А как може да се развали от купувача?По чл.55 от ЗЗД ?Ама каква е процедурата?извинявам се предварително за тъпия въпрос
- pencheva_net
- Младши потребител
32 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|