начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Въпрос относно промяна на категоризацията на земеделска земя

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно промяна на категоризацията на земеделска земя

Мнениеот kopacha » 02 Апр 2012, 19:10

Здравейте. За начало искам да спомена, че преди да пусна тази тема, потърсих из форума, но или не намерих точен отговор на въпроса си, или там където имаше теми с информацията, тя бе или частична или не засягаше точно казуса, който ме интересува. И да смятам, да потърся адвокат за консултация, но предвид, че другата страна на спора/сделката, ще очаква отговор от мен в близките няколко часа, наистина ще се радвам, ако активната част на потребителите и специалистите биха могли да ми помогнат с ясна и точна информация, така че дори аз - лаик в правото и изобщо интерпретация на ЗСПЗЗ да разбере. Ще се постарая да съм оптимално кратък и точен.

Моето семейство по линия на дядо ми притежава определен масив от земи, на място, което по-голямата част от наследниците (без да броя себе си) смятат за апетитно за продаване. Но от последните им "апетити" изтървахме през последните 4-5 години, няколко доста добри оферти , които повече така и не се завърнаха да предложат, тогавашните купувачи. Това беше така допреди няколко седмици. Отново бе демонстриран интерес от местен "брокер", който обслужва интересите на краен клиент. До настоящия момент в който пиша това, ние се бяхме договорили за цена и условията устройваха двете страни. Но буквално преди час, се видях с брокера, и той ми заяви как, бъдещия потенциален собственик бил минавал пътьом и искал да види бъдещата си собственост. Та той едва сега е видял мястото по скица, и са отишли да видят направо масива. И тук се поражда проблема (дали е такъв, или не разчитам на компетентната помощ от съфорумци-юристи) - тезата им е следната, че земеделска земя, която не е (в случая ) в регулация според промени в ЗСПЗЗ и която е ДО категория 4, не може да и бъде сменяно предназначението, на базата на промени влезли в сила буквално преди месеци. Дори пред мен беше проведен разговор по мобилен телефон, с друг подобен брокер - в случая дама - с пуснат високоговорител, която разясняваше горе долу същата картинка.
Не искам да звуча и бъда параноичен, затова и пиша тук и се надявам на бърз отговор - дали има нещо такова, като изложеното им от тях пред мен, или бивам разиграван с добър театър? Питам това, защото и търсенията ми в интернет, изведоха резултати в които не откривам нищо подобно - включително и прегледах някои от общите положения на закона публикувани и тук на сайта. Та много моля за помощ и разяснение - опитват ли се да ни извият ръцете, или просто ще се окаже, че заради глупостите на роднините ми, ще се окаже, че "сме изтървали" влака отдавна, в това да продадем въпросната "уж" апетитна хапка?
Моля, ако се нуждаете от още информация, пишете тук в темата. Ще я следя активно, и наистина ще съм изключително благодарен на компетентна и бърза помощ от ваша страна.

Лека вечер.
kopacha
Нов потребител

Re: Въпрос относно промяна на категоризацията на земеделска

Мнениеот julyanvonemona » 22 Май 2012, 10:24

kopacha - брокери всякакви, интереси всякакви, фатки на търговския шпионаж всякакви! Имота си е Ваш (имам предвид частта от масива за която говорите) и Ваша е грижата да го браните от всякакъв вид атаки. Само не разбирам какво общо има това с промяна категоризацията на земеделска земя, която се извършва по една много сложна процедура свързана и с "Института по почвознание -Пушкаров"(поне така беше до към 2004г.). Лично съм я минавал и знам!
Да не би да става дума за промяна предназначение на земеделска земя, а не за промяна на категоризация, както сте обявили темата, защото това е съвсем друго, макари при извършване на едната операция да се прибягва и до другата с цел намаляване на цените (нещо което точно направих аз)
- моля пояснете!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 22 Май 2012, 10:43

Чел сте неточния закон- трябва ви за опазване на зем. земи, не за ползването им( чл. 17 и сл.). Измененията, които приеха, публикувани в ДВ 39 от 2011 са наистина сериозно ограничаващи възможностите за промяна предназначението.

п.п. за промяна предназначението става въпрос, Емона, не за категоризация. Измененията предизвикват проблеми и в моето семейство- трябва да се видя в строителство ( 24( не 25, както о бях посочила- бел. моя), ал.5 8) ), ако не искам да отпадне променения статут на имота.
Последна промяна poli_g на 24 Май 2012, 22:47, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот rts » 22 Май 2012, 15:21

Съгласно чл.23, ал.1 от Закон за опазване на земеделските земи:
Чл. 23. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2001 г., предишен текст на чл. 23, изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) Не се допуска върху поливни площи и земи от първа до четвърта категория проектиране и изграждане на обекти с площ над 500 дка, освен с разрешение на Министерския съвет за всеки отделен случай по предложение на Комисията за земеделските земи.
т.е., забраната е за обекти с площ НАД 500 ДКА за ПОЛИВНИ ПЛОЩИ И ЗЕМИ от 1-ва до 4-та категория. Ако попадате в тази хипотеза - има забрана, ако не - имате шанс.
rts
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Май 2012, 19:48

Измененията предизвикват проблеми и в моето семейство- трябва да се видя в строителство ( 25, ал.5 ), ако не искам да отпадне променения статут на имота.

Не бойте се poli_g освен аргументите на rts , ще добавя че въпреки всичко ПУП-а който Ви е направен (ако наистина го има), остава в сила защото не е ЗОЗЗ нормотивния акт който ще го отмени, Съгласно чл.136 (3) ЗУТ(Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Действието на съответния предходен устройствен план се прекратява от деня на влизането в сила на новия или изменения устройствен план, ерго предстои Ви (в случай че в съответния срок не започнете строителство) повторно да изиграете ходовете по чл.20а и сл. ЗОЗЗ.
Вие сте интелигентен и практичен човек и лесно ще разберете, че става въпрос само за мангизи - държавни такси и пр. берии, както и за подпомагане на някои и друг чиновник.
А зе мен не се безпокойте! Макар и не в същия мащаб, както преди кризата, продължавам да ползвам с успех чл.17 и сл. именно от ЗОЗЗ и останалите врътки от този закона не както вие погрешно сте разбрала ЗСПЗЗ!
Ако пък искате непременно да бързате и
да се видите в строителство
с удоволствие ще Ви помогна!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 24 Май 2012, 22:47

Да ме виждате с нещо притеснена, julyanvonemona ?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Май 2012, 06:07

Не! Никак не изглеждате притеснена. Продължавайте да се забавлявате!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Покупко-продажба