начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Закупих имот с НА по давност,моля помагайте

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Закупих имот с НА по давност,моля помагайте

Мнениеот ogrito » 07 Мар 2012, 04:29

Първо да благодаря на всички ,които помагат тук !!! :D
Казусът е следния:
08.2010 г аз и приятеля ми ,заедно с приятелско семейство закупихме във Варна УПИ 1000кв.м. от човек,който го е придобил по давност(т.е. сме 4ма съсобственици) с идеята да го разделим на 2 и да си построим по 1 къщичка та да си живеем не по квартири ,а в наши си жилища.След като го закупихме наехме фирма ,която изготви документи за промяна на ПУП,внесохме ги в общината,одобриха се с много протаквания и сега чакахме да излезе официалния ПУП за да можем да действаме по планове за строеж и т.н. Всичко добре докато не получихме днес уведомление че е внесен иск срещу нас от уж някакъв стар собственик на парцела,който има нотариален акт(има копие в документите пратени по пощата).Де факто иска си парцела човечеца,твърди ,че е негов,че не го е оставял едва ли не на произвола на съдбата....(дълго е за описване).Изрично в Нашите НА е написано ,че продавачът ни дължи 50000лв неустойка ако се появи някой от рода.Лошото е,че няма нищо на свое име и е моряк,в момента не е в БГ ,само с жена му имаме връзка(с която нямат брак).
Какви са ни шансовете този парцел да остане наш? Толкова време търсихме идеалното местенце...Нашата нотариуска ни каза,че ако сме го били разделили досега и сме направили новите НА, с новите номера на 2та вече парцела няма шанс да ни го вземат.Но все още това не е готово.Може ли да ускорим този процес ако изобщо е вярно,това което каза ,ако го препродадем на роднина да речем в момента имаме ли по-голям шанс да го запазим?Изобщо въпросите са много.Тепърва утре тръгваме по специалисти в тази област,но исках и вашето компететно мнение.Може да ми препоръчате адвокат в тази насока от Варна.Ще съм ви много благодарна!!!
Успех на всички в делата :D
ogrito
Нов потребител

Re: Закупих имот с НА по давност,моля помагайте

Мнениеот ivan_lawyer » 07 Мар 2012, 08:06

Липсват доста данни по случая - например с каква дата е нотариалният акт на претендента, също и вашия.

Давност не се спечелва лесно, има много неща за доказване.

Ако обаче са минали 5 години от давностния акт на вашия продавач - няма проблеми.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 07 Мар 2012, 10:09

Лошо.
Тея далавери( щото повечето са такива, не знам за вашата- съд ще се произнася) са хит по северното ни Черноморие.

Аз обикновено си пускам и щение в прокуратурата, та - имате поне една добра новина, след като още не са ви привикали в местното РУП.

Ще си привлечете и продавачът- имате искове и срещу него, пък каквото съда отсъди.

Ванко, няма да стане работата с 5-те години, защото:
08.2010 г аз и приятеля ми ,заедно с приятелско семейство закупихме във Варна УПИ 1000кв.м.

но са интересни дела.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот yulian_ko » 07 Мар 2012, 10:11

Здравейте, ако желаете пишете ми на yulian_ko@abv.bg, имам добри впечатления за адвокат в тази област, ще ви изпратя визитката му.
yulian_ko
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 07 Мар 2012, 10:25

yulian_ko написа:Здравейте, ако желаете пишете ми на yulian_ko@abv.bg, имам добри впечатления за адвокат в тази област, ще ви изпратя визитката му.

Защо не споделите името на колегата?
Все мога да кажа и аз някоя добра дума, в противен случай оставам с убеждението, че сте се регистрирал с тази :roll: единствена цел. :D
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ogrito » 07 Мар 2012, 17:38

НА на претендента е с дата 25.10.1991г
НА на продавача(от който купихме мястото)-11.02.2009
Нашият НА-13.08.2010г
Принципно още като разбрахме ,че парцела е придобит по давност започнахме да ходим по съседи(не че има много /м-т Пчелина, Варна-не е особено застроено) да разпитваме кой е собственика(нищо че продавача ни се представяше за такъв и знаехме ,че е той по документи понеже и ние се съмнявахме).Та всеки ни казваше че други хора освен този,който ние знаем не са виждали и че той се грижи за мястото.Питахме дали е свестен,какво работи и т.н. всевъзможни неща само за да се убедим поне малко ,че нещата са наред.Не че мнението на хората може да бъде много миродавно...
Имаме скица от кадастъра на парцела с неговото име,от агенцията по вписванията имаме документ,че няма тежести,отделно като изповядвахме сделката нотариуса провери пак за нещо си от рода на тежести върху имота,за което платихме такса....
Жена му има парцел в съседство(през едно място).Доколкото разбрахме преди да направим сделката ,парцела,който дели нашето и неговото място е бил част от нашия ,но е радзелен на 2 парцела по 1000кв.м.(единия от които купихме).Съвсем случайно разглеждайки миналата година обявите за парцели попаднахме на обява със същата скица като нашата ,но ограден съседния парцел(който е бил част от нашия/придобит по давност) да се продава на 50% по-ниска цена от това,което ние платихме.Съжалихме веднага,че нямаме още пари да си го купим,та да си го обединим.След време един колега търсеше местенце и веднага му дадохме координатите на съседното място ,като собственичката каза че има проблем с документите и не се продава в момента(същия момент,в който и с нашия парцел има проблем.).Това става преди около 2 месеца,а иска срещу нас е от 28.12.2011.
Въпроси и оплитанки много,не ми се иска да оставате с впечатление ,че едва ли не сме мошеници понеже не сме.Въпрос е обаче дали този от който купихме мястото е коректен?Ще се разбере но давайте съвети ,мнения ако сте имали подобни случаи с какъв край са били....
Дано сте разбрали ако не е ясно ще пояснявам ,но казуса е много оплетен
ogrito
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 07 Мар 2012, 18:03

Ще ви препоръчам колега от Варна, защото явно в този форум всичко е позволено.
Взимам му данните от регистрите на адвокатурата и ви го препоръчвам, защото го смятам за наистина вещ с тези дела ( аз, лично, загубих дело срещу негов клиент :lol: сега се сетих, че ако не се бе появил като трети адвокат, с предходните двама нямах проблем). Не знам дали работи или не, но не пречи да опитате на посочените координати:
адв. Николай Ташев
Телефон 052/605849, е-mail n.tashev@mail.bg

п.п. от тук насетне все ще препоръчвам някого, защото съм с твърдото убеждение, че препоръчаните са истински специалисти.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 07 Мар 2012, 18:21

Според мен няма голям проблем с имота, защото самото снабдяване с констативен акт е доказателство и начало на давност, на собствено основание.

А и така описаната хронология означава, че са минали поне десет години.

Но нищо не може да се предскаже, понякога е трудно за доказване, понякога може да изскочи нещо непредвидено.
Последна промяна ivan_lawyer на 07 Мар 2012, 18:37, променена общо 1 път
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 07 Мар 2012, 18:34

Щом има предявен иск, значи има проблем, тъй като Продавачът има Констативен нот.акт за придобиване имота по давност, а не чрез покупка/продажба.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 07 Мар 2012, 19:17

ivan_lawyer написа:Според мен няма голям проблем с имота, защото самото снабдяване с констативен акт е доказателство и начало на давност, на собствено основание..

която няма скоро да изтече, отделно е прекъсната с предявяване на иска.

:roll: За мен е проблемен имота, като погледна хронологията

НА на претендента е с дата 25.10.1991г - ищец
НА на продавача(от който купихме мястото)-11.02.2009
Нашият НА-13.08.2010г - питащия

Ще е интересно дело.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот rourke » 07 Мар 2012, 19:36

poli_g, адв. Т. не знам дали ще оправи нещата, но в случая виждам присъединяване на владение и поради това не мога да проумея последния Ви пост :) :) Ако съдим по изложените факти /то е друг въпрос дали знаем всичко, а и не се знае кой е адв. на ищеца :) нещата са ясни ...
rourke
Потребител

Мнениеот Гост. » 07 Мар 2012, 19:40

С това ГПК никога, ама никога нищо не е ясно. Е, разбира се не знаем и кой е адвокатът, ама това като да е само косвено( колегата го посочих ей така, но си имам основателно мнение за способностите му).

Присъединявате владение от кога? че да знам за какво говорим в темата.

п.п. Моля! Не съм обещавала да оправя каквото и да е, колегата, а защото днес в лекса е като рекламно пано за адвокатски услуги на определен субект, та се увлякох и аз.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот rourke » 07 Мар 2012, 19:47

е то си е форум :) всеки си лае :) , аз само си мисля, че с оглед на изложеното, давността е изтекла. Относно ГПК - наистина е уникално творение, но нещата някак си вървят .. :D :)
rourke
Потребител

Мнениеот Гост. » 07 Мар 2012, 19:57

Не ми отговорихте, ако и да отклонявате темата, но НА по обстоятелствена не съставлява пълно ( необоримо) доказателство за вписаното в него.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот rourke » 07 Мар 2012, 20:01

наистина е така, признавам, но с оглед на фактите ми се струва, че няма нужда чак от Т. :? пък то наистина нищо не се знае ...
rourke
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 07 Мар 2012, 20:45

Мнението ми е, че при констативния нотариален акт се разпитват непосредствените съседи на имота, а при съдебното дело ще се ангажират някакви други свидетели - вероятно роднини. Тук има слабо място, но пък и констативният акт се оборва. Но ако имотът е бил трайно ограден, видимо за всички е във владение, а същевременно "действителният" собственик се е спотайвал някъде.

Тук има някаква "тайна", за да не предяви правата си по-рано. Най-вероятно има недостатък в документите от 1991г. Но това са общи приказки.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот rourke » 07 Мар 2012, 21:14

ivan_lawyer "Мнението ми е, че при констативния нотариален акт се разпитват непосредствените съседи на имота" нЕ Е МАЙ така!
ако ми кажете изрична норма в този смисъл бих се съгласил, но в моята практика в 95 % от случаите е било точно обратното :) 8)
rourke
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 07 Мар 2012, 21:28

Формално е така - и в бланката и в закона. Взима се първо удостоверение чрез кметството, формално кмета посочва свидетелите, на практика ти си ги вписваш.

Най-вероятно е реституирана земя. Тези случаи са много популярни и се дублират масово парцели. Но фактът, че не е водена данъчна партида и други обстоятелства навежда на странно бездействие.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот rourke » 07 Мар 2012, 21:41

ivan_lawyer, работата си е за адвокат, но аз бих предложил да не е от Варна. Като аргумент бих изложил идеята за безпристрастност! Имам и други аргументи ... :D :)
rourke
Потребител

Мнениеот nk7702n » 07 Мар 2012, 21:49

Ясно е, че щом е заведен иск, нещата не са наред. А, относно това откъде да е колегата, питащият нека сам да си реши. Според мен е без значение, от Варна, от София..., все тая. По - важно е колко дъбър юрист е и доколко присърце ще вземе случая.
nk7702n
Старши потребител

Следваща

Назад към Покупко-продажба