Привет от един новорегистриран потребител, който ако се съди по посещенията тук, далеч не е нов. В крайна сметка реших да се регистрирам, тъй като смятам, че тук ще срещам едни от най-компетентните мнения и идеи. Та започвам с едно казусче (поне за мен е) и ще съм благодарен на всеки, който се отзове с идея.
Продавам една кола. От моя страна като документация всичко е изрядно (застраховки, данъци, регистрации). Кандидат-купувачът обаче не желае да я прехвърлим на негово име сега, тъй като води някакви дела с Топлофикация, които очаква началото на следващата година да приключат и иска тогава да направим договора за покупко-продажба. Иначе искаше още тази вечер да ми плати цялата сума и аз да му дам пълномощно и документите. Да, ама аз като, че ли не съм съгласен така. Човекът изглежда коректен, не все пак не го познавам, а не ми се иска да рискувам да не мога да я отпиша от общината никога и сега се колебая. Дайте идеи какви са опциите, хем човекът да я вземе да си върши работа, хем аз да имам някакво спокойствие
1. Ако сключим договор за предварителна покупко-продажба на МПС със срок примерно 6 или 12 месеца, в които уж ще ми изплаща на вноски колата, то тя си остава на мое име и я прехвърляме чак при сключването на окончателния договор, нали така? След изтичането на този срок кой кого трябва да търси (аз него или той мен)? И какво става ако той откаже да сключим такъв? От общината я отписвам след окончателния договор?
2. Друго, което искам да питам, 14-годишно лице може ли да придобие собственост върху МПС, защото въпросният е сам родител/настойник на 14-годишно момче и се чудя дали няма опция да я прехвърлим на негово име.
3. Опция ли е да му направя едно пълномощно със срок 1 година, с нотариална заверка. През това време ако нещо направи с колата, снима го камера и т.н., аз нося ли някаква отговорност и какво се случва ако не успея да го намеря след изтичане срока на пълномощното.
4. Дайте други идеи ако се сещате. Много ще съм ви благодарен, тъй като ми е спешно - човекът му трябва спешно кола, като тази, която продавам, че му трябва за бизнеса.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 23:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Предварителен договор за покупко-продажба на МПС
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Предварителен договор за покупко-продажба на МПС
Благодаря, че сте ми преместили темата и се извинявам, че съм я публикувал на неправилно място!
Поизясних си някои неща и сега въпросите ми се ограничават до:
1. Може ли да я продам на 14-годишния му син (има ли право да я придобие) и ще са необходими ли някои по-специални документи (баща му е единствен родител и настойник)?
2. Сложна ли е и колко време отнема процедурата по обявяване на предварителния договор като окончателен (съответно вземането на съдебното решение, с което да я отрегистрирам в общината) и евентуално такси приблизителни ако знаете (при сключване на предварителен и съответно преминаването му в окончателен договор)?
Поизясних си някои неща и сега въпросите ми се ограничават до:
1. Може ли да я продам на 14-годишния му син (има ли право да я придобие) и ще са необходими ли някои по-специални документи (баща му е единствен родител и настойник)?
2. Сложна ли е и колко време отнема процедурата по обявяване на предварителния договор като окончателен (съответно вземането на съдебното решение, с което да я отрегистрирам в общината) и евентуално такси приблизителни ако знаете (при сключване на предварителен и съответно преминаването му в окончателен договор)?
- tzetzo_m
- Нов потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|