начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Нотариален акт или решение за възстановяване на собственост

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нотариален акт или решение за възстановяване на собственост

Мнениеот s_d_87 » 27 Авг 2011, 17:47

Здравейте, имам имот, който желая да продам. Проблемът се състои в следното- имам нотариален акт за него, но в него има допуснати технически грешки отностно името и ЕГН-то ми. Актът е съставен въз основа на съдебно решение за възстановяване на собственост, което доколкото знам има сила на нотариален акт. Въпросът ми е : при евентуална покупко-продажба мога ли да ползвам съдебното решение, без да поправям акта или трябва да си извадя нов нотариален акт?
s_d_87
Младши потребител

Re: Нотариален акт или решение за възстановяване на собствен

Мнениеот marti_gor » 27 Авг 2011, 18:04

по кой закон е възстановена собствеността
http://www.youtube.com/watch?v=3xLvArgSp3k

words like violence break the silence ...
marti_gor
Потребител

Мнениеот s_d_87 » 27 Авг 2011, 18:25

По закона за собствеността и ползването на земеделските земи
s_d_87
Младши потребител

Мнениеот marti_gor » 27 Авг 2011, 22:15

да не би да става реч за решение на поземлената комисия, което е титул за право на собственост

marti_gor
Потребител

Мнениеот s_d_87 » 28 Авг 2011, 13:48

Да, за такова решение става въпрос.
s_d_87
Младши потребител

Мнениеот marti_gor » 28 Авг 2011, 14:11

в решението на поземлената комисия на чие име е възстановена собствеността - на Вашето име или на Ваш наследодател

marti_gor
Потребител

Мнениеот s_d_87 » 28 Авг 2011, 16:55

На наследодателя.
s_d_87
Младши потребител

Мнениеот marti_gor » 28 Авг 2011, 19:14

s_d_87, казусът Ви наглед простичък май ще се усложни. Колко са наследниците?, а ако искате може да споделите и за колко площ иде реч :)

marti_gor
Потребител

Мнениеот Гост. » 28 Авг 2011, 19:18

Ще се прави поправка на НА, мен ако питате- този който ви е съставил констативния по писмени доказателства сега да оправи кашата за негова сметка.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот marti_gor » 28 Авг 2011, 22:16

poli_g, ние знаем кой го е съставил КНА. Аз тези "съставители" ги наричам печатари, но мисля, че в казуса на s_d_87 проблемата ще се пренесе в друго измерение. Не случайно питам колко са наследниците. :) :?

marti_gor
Потребител

Мнениеот kirile » 29 Авг 2011, 12:07

И ние имаме възстановени земеделски земи 7-8 дка и сме 16 наследника. През 2009 г. заведох дело за делба , което вече приключи много бързо и безпроблемно съда ни раздели имотите по колена.
kirile
Потребител

Мнениеот marti_gor » 29 Авг 2011, 15:31

kirile, мога да Ви уверя, че Ви чакат нови изненади с вашите земи, а що се отнася до s_d_87, проблемът при него или нея има друг оттенък. :)

marti_gor
Потребител

Мнениеот s_d_87 » 29 Авг 2011, 18:37

Наследниците са четирима души-аз със скромните си познания по право се зачудих дали не мога да избегна процедурата по съставяне на нов акт с изваждане на решение от поземленета комисия, което както казахте Вие, също е титул на собственост. Но от друга страна пък има НА, макар и с грешки в имената( което май го прави унищожаем)- дали трябва да го поправя..., или мога да го оставя така и да си ползваме решението при евентуална сделка със земите... И общо взето в този ред на мисли кашата в главата ми стана пълна :D
s_d_87
Младши потребител

Мнениеот marti_gor » 29 Авг 2011, 23:08

въпросният наследодател оставил ли е и нещо друго освен възстановената земя от КНА, т.е. с този имот ли се изчерпва наследството или има и други земи

marti_gor
Потребител

Мнениеот kirile » 30 Авг 2011, 12:32

marti_gor написа:kirile, мога да Ви уверя, че Ви чакат нови изненади с вашите земи, а що се отнася до s_d_87, проблемът при него или нея има друг оттенък. :)

Поне кажете какви нови изненади мога да очаквам , за да съм подготвен ?
kirile
Потребител

Мнениеот s_d_87 » 30 Авг 2011, 13:14

marti_gor написа:въпросният наследодател оставил ли е и нещо друго освен възстановената земя от КНА, т.е. с този имот ли се изчерпва наследството или има и други земи

Не е оставил други земи, с този имот се изчерпва всичко.
s_d_87
Младши потребител

Мнениеот danilov » 30 Авг 2011, 13:21

може ли един нотариален акт след 15 години от издаването му да бъде правно атакуван от заинтересованите страни/без собствениците/
danilov
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 30 Авг 2011, 14:00

s_d_87,
така завоалирания проблем в желанието ви за продажба, за който намеква marti_gor, се крие в чл. 33 от ЗС (няма данни да сте извършвали делба със сънаследниците, ерго- собственик сте на ид. части, не реални).
Това, само защото темата стана наистина тегава с толкова въпроси- отговори.

danilov написа:може ли един нотариален акт след 15 години от издаването му да бъде правно атакуван от заинтересованите страни/без собствениците/

Може, стига първо да докажете правен интерес( допустимост на иска).
Дали ще бъде уважен иска( основателност) няма как да ви се отговори при тази оскъдица.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот marti_gor » 30 Авг 2011, 20:35

kirile написа:
marti_gor написа:kirile, мога да Ви уверя, че Ви чакат нови изненади с вашите земи, а що се отнася до s_d_87, проблемът при него или нея има друг оттенък. :)

Поне кажете какви нови изненади мога да очаквам , за да съм подготвен ?
kirile написа:И ние имаме възстановени земеделски земи 7-8 дка и сме 16 наследника. През 2009 г. заведох дело за делба , което вече приключи много бързо и безпроблемно съда ни раздели имотите по колена.

1-вото нещо, което може да Ви се случи е, че Ваш роднина може да придобие по давност Вашия дял от новата съсобственост. На практиката са известни много такива случаи. С оглед на Вашата бдителност и правна осведоменост вероятността да се случи бедата не е голяма, но знае ли човек. :) :)
poli_g, считам че след 15 - годишно владение няма как възражение за придобивна давност да не бъде зачетено :) . С оглед изложеното от danilov "собствениците" са се бетонирали, изключвам факта, че наистина давността не се прилага служебно. :)

по истинската тема, поставена от s_d_87, Вие poli_g правилно посочвате разпоредбата на чл. 33 ЗС /и тя трябва да се съобрази, въпреки че може и да се заобиколи и то съвсем легално - в този пункт ако пожелаете може да ме оборите :) / , но мисля, че погрешно застъпвате тезата на "печатарите" /съставители/, като не отчитате каква е правната сила на КНА, т.е. спецификата на този НА. За съжаление мое наистина съществува порочна нотариална практика, която явно Вие споделяте, което искрено казвам не очаквах от Вас.

marti_gor
Потребител

Мнениеот Гост. » 30 Авг 2011, 23:25

:lol: Брех, върнахте ме назад във времето, когато един съфорумник определи :) ( властен за този акт), че редя словесни филиграни. Дойде време да ви го призная аз на вас, макар да не ми е ясно, какво застъпвам, след като и ред по такъв въпрос не съм написала.

п.п. :roll: По въпроса с давността съдът ще се произнесе с решението, а не с определение, ерго- ще реши въпроса по същество. Отделно има време в което следва да се правят възражения в тази насока- след изтичането му- всичко тече, няма бряг и ни влече.
А в едно съдебно производство се случават доста нещица и нищо не е предопределено. Не съвсем.

п.п.п. Кириле, препоръчвам да си по-лежерен. Неоснователното събуждане на призраци е и неуместно.
Гост.
Старши потребител

Следваща

Назад към Покупко-продажба