начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Покупко продажба на имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Покупко продажба на имот

Мнениеот rayagergovska » 11 Ное 2010, 15:12

Добър ден,търся да си закупя имот...спряла съм се на някои къщички.За да се предпазя от вече правени грешки искам да се консултирам с адвокат.Но може ли да ми кажете какво точно трябва да ми покаже посредническата агенция,за да добие адвоката представа за сделката.Може ли да има договор с агенцията за комисиона и кой трябва да го изготви ? И може ли да има клауза за връщане на тази комисиона ако например се появят проблеми по натам във времето.В смисъл се появи някой наследник или нещо такова например.
Накратко - Какво трябва да изискам като документи /макар и копия/ преди да дам капаро и да сключим предварителен договор?
Благодаря.
rayagergovska
Младши потребител

Re: Покупко продажба на имот

Мнениеот magodeoz » 11 Ное 2010, 19:23

Вашият адвокат не е малко дете - не го водете за ръчичка. Той (тя) ще добие представа за сделката и без да изпробвате екстрасензуалните умения на участниците в този форум.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот goldie » 11 Ное 2010, 21:15

... препоръчвам адвокатски поглед още съвсем в началото- върху договора за посредничество, че....

в допълнение бих препоръчал някакъв начин за заплащане труда на посредника, който не зависи пропорционално от цената. иначе в негов интерес е да предлага най-скъпите наличности или даже да тупа топката докато излезе нещо още по-скъпо.
брях! някой анонимен м(ар)одератор не понася Капитан Очевидност. интересно защо след като той не нарушава Общите условия на Lex.bg.
goldie
Потребител

Мнениеот rayagergovska » 12 Ное 2010, 14:30

magodeoz написа:Вашият адвокат не е малко дете - не го водете за ръчичка. Той (тя) ще добие представа за сделката и без да изпробвате екстрасензуалните умения на участниците в този форум.

Не искам да го водя за ръка,а просто да отида с необходимите неща при него/нея за консултация....обезателно ще отида да се посъветвам.И не изпробвам ничии умения!
Колкото до заплащането на труда ,незнам дали ще мога да се спогодя за това да не е процент :)
На мен мисълта ми беше как точно да постъпя,договора направо адвоката ли да го направи,и евентуално да бъде с мен на сделката за продажбата.Защото не се чувствам сигурна сама да подписвам каквото и да било .Как смятате ?
rayagergovska
Младши потребител

Мнениеот namakak » 13 Ное 2010, 00:20

Дай 300 кинта и спи спокойно за 30 хиляди евра.Аз спя спокойно.Ти просто незнаеш,колко дела за измами от този род са преминали адвокатите.Те знаят как да го направят и нотариалния договор и проверките.
Спи спокойно бе чедо,не се стискай,нека преговорите с брокера ги проведе адвоката ти.Отидете и до адреса,може да установите и корекции за коментари в цената и още хубави за вас неща.
А и дарение да правите,само адвокат може да ви е ангела,та да ви спаси от вечии ненужни капризи и прочие,камо ли за покупко продажба от чужди хора.
Запомни го от мен.Много брокери незнаят какви документи са нужни ,като изисквания от нотариус.Единствено адвоката след нотариусовите изисквания е този ,който ще препоръча нотариалния акт и клаузите добри за вас.
Сделка без адвокат не се прави,иначе гърмите тотално,а това май се следи от години вече.
Не ме познаваш.Аз тебе също.Но щом като аз използвах,най-мнителният човек в държавата може би :roll: адвокат за такива услуги,за които си мислех че може и да успея без тях,не се и замислих,то ти препоръчвам винаги адвокат за каквато и да е сделка.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот namakak » 14 Ное 2010, 20:03

Хайде отначало.
Предварителният договор има клаузи.Продаващият заявява и дава капаро с уговорка.Чрез брокерска къща.Чрез посредник.На предварителния договор трябва да има печат на брокера и подписа,за да вземе комисионната или уговореното в момента на предаването на договорите.
В много случаи брокерите незнаят ,
особено ако прикриват доходите си,какви документи предварително се изискват от нотариус.Защото има нотариуси железни и гъвкави.В момента всички са от стомана ,защото има желязна ръка,за доброто на всички с такива сделки и за предотврятавена на измами.
Авокат ви рябва задължително като купувач,един мнителен момент,но няма да сте сама и да спите неспокойно!Тай ще прегледа имота и по ЗУТ,ЗН,ЗС,и още много убьгващи въобще за съзвавието ви на радостно емоционалин човек,мтълпил си да купува и да се радва ,за да се отчая от данъци,треволяк,днск или комшийски разправии.
Пределно съм ясен.Адвокат задължително за купувач!
Желая ви успех 8)
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот rayagergovska » 17 Ное 2010, 09:49

Благодаря за съветите документите ги видяхме и адвокат ги прегледа.Ок са нещата ,но мен ме интересува едно две неща.Случаят ми е следният как да разбера дали при развели се продавачът дали е единствен собственик.Мисълта ми е такава: Когато му се издава нот.акт той вече е разведен,но незнам дали при построяването на къщата е бил такъв.И ако не е бил при положение ,че са се развели жена му има ли някакви права върху имота ? Може ли само от нот.акт да се провери това и само той ли ни е отправната точка?
Ще бъда благодарна ако ми отговорите днес,утре :)
rayagergovska
Младши потребител

Мнениеот olga » 17 Ное 2010, 11:15

Адвокатът, който сте ангажирали, трябва да може да отговори на този въпрос. За да се ориентирате по-лесно: изискайте от продавача съдебното решение за развода, с отбелязване "влязло с сила", за да разберете от кога е разведен. Ако имотът (земя и/или сградите) е придобит по време на брака, респективно е в съпружеска имуществена общност, то след прекратяването на брака вече бившите съпрузи стават обикновени съсобственици.
olga
Младши потребител

Мнениеот rayagergovska » 17 Ное 2010, 14:30

Благодаря ви .
rayagergovska
Младши потребител

Назад към Покупко-продажба