Нямам голяма практика с недвижимите имоти, за това се обръщам към вас с голяма молба за помощ по следния елементарен, но според мен, изключително важен за всички въпрос : Желая да закупя недвижим имот. Как мога да проверя дали праводателя е наистина собственик, да бъда сигурен че няма да бъда измамен с каквото и да е било при покупката : да се уверя,- че имота не е обременен с каквито и да е тежести, възбрани, че не е предмет на съдебни спорове и искове, претенции към него от трети лица, че вече не е продаден 10 мин прди това на друг купувач и т.н. Тоест, как може да бъдем абсолютно спокойни при покупка на недвижим имот ? Споделете ако знаете всякакви тънкости и хитрости които недобросъвестен продавач би използвал и как бихме могли да се защитим ?
Благодаря предварително на всички помогнали !!!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 16:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Vajno - IZMAMA S IMOTI ! ! !
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Vajno - IZMAMA S IMOTI ! ! !
Проверете в Службата по вписвания /бившия нотариат/ за тежести на имота и на чие име се води.
Лошото обаче е, че там e отразена информацията такава,каквато е била до преди два дена - не действат светкавично - винаги в последните два дни не се знае какво е станало с имота!- особено,ако в един и същ ден сделката бъде изповядана при двама нотариуси с двама различни купувачи,това няма да го разберете навреме! Тогава ще е важно кой договор ще бъде вписан първи- той печели - другият да пие една студена вода! Така е в България!!!
С уважение: Жени
Лошото обаче е, че там e отразена информацията такава,каквато е била до преди два дена - не действат светкавично - винаги в последните два дни не се знае какво е станало с имота!- особено,ако в един и същ ден сделката бъде изповядана при двама нотариуси с двама различни купувачи,това няма да го разберете навреме! Тогава ще е важно кой договор ще бъде вписан първи- той печели - другият да пие една студена вода! Така е в България!!!
С уважение: Жени
- jenny_m
- Потребител
Merci, Jeni ! Vij kakvo mi pisa donna2 :
подавате молба до службата по вписванията към съответния районен съд ,към нея прикрепете копие от акта за собственост , внасяте ДТ /5 лв на име /
значи ако праводателя е починал и копие от удостоверение за наследници , заявявате кога е деня и часа на сделката и молите удостоверението да ви бъде изготвено към него момент фактически преди сделката /обикновенно удостоверението се издава за 3 дни ,но различни съдилища ,различни срокове ,затова ги попитайте в какъв срок ще ви го издадат та да можете да си насрочите изповядване на сделката/
подавате молба до службата по вписванията към съответния районен съд ,към нея прикрепете копие от акта за собственост , внасяте ДТ /5 лв на име /
значи ако праводателя е починал и копие от удостоверение за наследници , заявявате кога е деня и часа на сделката и молите удостоверението да ви бъде изготвено към него момент фактически преди сделката /обикновенно удостоверението се издава за 3 дни ,но различни съдилища ,различни срокове ,затова ги попитайте в какъв срок ще ви го издадат та да можете да си насрочите изповядване на сделката/
- V I V
Здрасти, VIV, това, което ти написах ми го казаха от самата служба по вписвания- една позната от отдел "Архива".Толкоз знам, ако има нещо повече- извини ме,но не мога да помогна.
По принцип знам /а и го правя/ ,че можеш да провериш имота за тежести и т.н. по два начина:
- по името на собственика- трите имена и май ЕГН; или
- по местонахождение на имота- като знаеш точния адрес - те ще ти отговорят на чие име се води.
Разбира се,че се плаща такса за това, но това не беше въпроса.
Ако е възможно да се избегнат така измамите,както е написала колежката- добре би било- но смятам,че в като отидаш там- в службата и ги попиташ -те ще ти отговорят най-правилно.Не знам дали тази предварителна заявка ще попречи да се изповядя сделката в същият ден при друг нотариус и това второ изповядване да не е валидно поради направената вече заявката- толкова обвързваща сила ли има?Важно е кой договор ще бъде вписан първи.
И мен ме интересува въпроса.
Успех!
По принцип знам /а и го правя/ ,че можеш да провериш имота за тежести и т.н. по два начина:
- по името на собственика- трите имена и май ЕГН; или
- по местонахождение на имота- като знаеш точния адрес - те ще ти отговорят на чие име се води.
Разбира се,че се плаща такса за това, но това не беше въпроса.
Ако е възможно да се избегнат така измамите,както е написала колежката- добре би било- но смятам,че в като отидаш там- в службата и ги попиташ -те ще ти отговорят най-правилно.Не знам дали тази предварителна заявка ще попречи да се изповядя сделката в същият ден при друг нотариус и това второ изповядване да не е валидно поради направената вече заявката- толкова обвързваща сила ли има?Важно е кой договор ще бъде вписан първи.
И мен ме интересува въпроса.
Успех!
- jenny_m
- Потребител
вие направо ме убихте -молбата за проверка за тежести няма да попречи да се изповяда втора сделка ,проверката се прави на деня и преди сделката ,затова в службата по вписванията се пита кога ще има възможност да ви я изготвят практиката е изготвя се удостоверението и веднага в нотарията
вече службите по вписванията са компютъризирани така че никакъв проблем да се провери на момента
а като сте такива големи умове не ви ли мина през ум че можете да депозирате продажната цена по сметка на нотариуса ,като впишете имота да поискате от службата по вписванията ново удостоверение и да се уверите че имота е само ваш и чак тогава да се преведат парите на продавача
само дето не знам кой кой продавач ще търпи да го третират като мошенник
а пък в края на краищата не си купуваите имот
вече службите по вписванията са компютъризирани така че никакъв проблем да се провери на момента
а като сте такива големи умове не ви ли мина през ум че можете да депозирате продажната цена по сметка на нотариуса ,като впишете имота да поискате от службата по вписванията ново удостоверение и да се уверите че имота е само ваш и чак тогава да се преведат парите на продавача
само дето не знам кой кой продавач ще търпи да го третират като мошенник
а пък в края на краищата не си купуваите имот
- donna2
- Потребител
Здравей и Мерsи , jenny m. Мисля че въпроса е хiпер важен и с огромно практическо значение. Обмяната на мнения, идеии и практически опит които всеки е преминал може само да ни помогне, на всички нас, нали и т вa е целта на този форум, млили колежки ? :)))
ЖЕЛАЯ ВИ УСПЕШНА СЕДМИЦА !
ЖЕЛАЯ ВИ УСПЕШНА СЕДМИЦА !
- V I V
Re: ДО JENNY_M....
когято поискаш- компютърът е пред мен постоянно
имам и e-mail: jennya@abv.bg
имам и e-mail: jennya@abv.bg
- jenny_m
- Потребител
Най-добре е да се консултирате с адвокат или нотариус, ако не ползвате услугите на фирма - посредник. Ако закупувате апартамент посредством такава къща за недвижими имоти, би следвало те да извършат всички тези процедури, които ви безпокоят.
- Морз
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|