начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Kонстативен нот. акт

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Kонстативен нот. акт

Мнениеот law_master » 20 Окт 2008, 20:21

Здравейте колеги,

искам да Ви помоля за съвет относно издаването на нот. акт въз основа на обст. проверка по чл. 483 ГПК. До сега съм събрал доста такива - документи за плащане на данъци, сдкици на парцела и т.н. Мога да докажа владението през последните 30г. Има само едно нещо което не ми е съвсем ясно - понеже чрез давностното владение собствеността се придобива първично, чиста от всякакви ВП,
необходимо ли е да търся дали имота принадлежи някому, тъй като според мен не би трябвало да е така. И още нещо - какво се има предвид с термина ,,пустеещи земи''.

Благодаря Ви! :D
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Re: Kонстативен нот. акт

Мнениеот Standbay » 20 Окт 2008, 20:37

Провери дали имотът не е актуван като държавна или общинска собственост.
Едно че публичната не може да се придобива по давност - тези пустеещи земи да не се окажат общинско пасище. И второ в момента все още има мораторим за придобиване по давност на държавни и общински имоти частна собственост - ЗС
(ОБН. - ДВ, БР. 46 ОТ 2006 Г., В СИЛА ОТ 01.06.2006 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 105 ОТ 2006 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 113 ОТ 2007 Г., В СИЛА ОТ 31.12.2007 Г.)
§ 1. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 31.12.2007 г.) Давността за придобиване на държавни и общински имоти спира да тече до 31 декември 2008 г.
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот Standbay » 20 Окт 2008, 20:54

Тъй като не мога да си променя мнението да допълня
Подава се една Молба-декларация до нотариуса - има готови бланки и в Апис и в Сиела, на гърба е Удостоверение, което се попълва от службата "Общинска собственост", службата "Държавни имоти" към областната администрация и от Данъчната служба. И се посочват свидетелите.
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот law_master » 22 Окт 2008, 20:58

Благодаря Ви колега Stand by. Точно това ми беше нужно да си доизясня, как ако не е актуван като общински/д-вен ще го удостоверя пред нотариуса.

Поздрави и лека вечер!
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Назад към Покупко-продажба