начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Закупих имот с НА по давност,моля помагайте

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Закупих имот с НА по давност,моля помагайте

Мнениеот fani_i » 08 Мар 2012, 14:15

rourke, Съдържа си имплицитно, но тук ще се оборва владение, включително обективната му страна, така че вероятно колегата да твърди в ИМ, че ищецът владее имота, не защото това е така, а по-горе съм обяснила с каква цел.
Точно такова дело имам в момента, ищецът твърди в ИМ, че ползва имот, който е продаден и вече застроен, но той го ползва като дворно място и това е...Искът положителен установителен, приет за допустим.
Твърденията са именно с горепосочената от мен цел.
fani_i
Потребител

Мнениеот ogrito » 08 Мар 2012, 14:33

имота си е гол с доста див сълкъм,една порутена къщичка с паднал таван.Принципно незнам какво се взема предвид под владение.Веднага като го купихме подадохме документи за делба и действаме по въпроса.След като се осъществи щяхме да започваме да ринем сълкъмите,да изравняваме,съответно и къщи(друг е въпроса ,че пари йок,но важното е желанието да ни води).
ogrito
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 08 Мар 2012, 15:24

Само една ли е къщичката :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот ogrito » 08 Мар 2012, 15:39

даамм...13кв мисля че беше порутена отвсякъде
ogrito
Нов потребител

Мнениеот error » 08 Мар 2012, 15:50

Добре е, че имате адвокат. Той сигурно е видял документите и ви е казал какви са ви шансовете.
Ако се установи, че ищецът по делото наистина е собственик на имота и човекът, който ви го е продал не е владял точно този имот достатъчно дълго, изходът е неблагоприятен. В най-добрия случай, ще си получите обратно парите от продавача, макар и не в този процес.
Аватар
error
Потребител

Мнениеот rourke » 08 Мар 2012, 16:52

кой знае error, кой знае?? :) :)
rourke
Потребител

Мнениеот Melly » 08 Мар 2012, 16:58

rourke написа:кой знае error, кой знае?? :) :)

В случая споделям позицията на колегата error.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот rourke » 08 Мар 2012, 17:05

Melly, то и аз не я отхвърлям, ама като виждам как се развиват събитията, нищо не се знае, но ми се струва, че процесуален пропуск ще реши делото, но знае ли човек... :D :) :)
rourke
Потребител

Мнениеот error » 08 Мар 2012, 17:41

rourke написа:Melly, то и аз не я отхвърлям, ама като виждам как се развиват събитията, нищо не се знае, но ми се струва, че процесуален пропуск ще реши делото, но знае ли човек... :D :) :)

Видях я тезата ти за недопустимост на иска. Не знаем какво пише в ИМ и дали ищецът не твърди, че владее имота - сам или чрез другиго.
Добре, да приеме, че искът е недопустим. Съдът ще прекрати производството по него; ищецът ще предяви осъдителен иск и ... Какво променя това предишното ми мнение? Тук нали обсъждаме крайния резултат, а не процесуалната тактика как да влачим делото.
И във връзка с тактиката....Напълно безсмислена е делбата, която смятат да предприемат питащите.
Аватар
error
Потребител

Мнениеот rourke » 08 Мар 2012, 17:47

oт изложените вчера факти ми се струва, че владението е от доста време, имаме и присъединяване на В., затова считам, че имотът е придобит по давност, но наистина тези, които са поели случая да му мислят, но към днешна дата и двете страни поне според мен играят на налучкване. Наистина казусът е елементарен, ама трябва внимателно да се огледа! във форума няма как! :)
rourke
Потребител

Мнениеот error » 08 Мар 2012, 18:01

rourke написа:oт изложените вчера факти ми се струва, че владението е от доста време, имаме и присъединяване на В., затова считам, че имотът е придобит по давност,.....

Това е една от тезите, които също не разбрах.
Ищецът се легитимира с нот.акт от 1991 год. Да приемем, че този, който е прехвърлил имота на питащите е започнал да владее чуждия имот още на другия ден. Той е недобросъвестен владелец и до 2009 год., когато се е снабдил с нот.акт по обстоятелствена проверка са изтекли около 8 години. Нашите хора са придобили през 2010 год. от несобственик. И са присъединили свое добросъвестно владение към неговото недобросъвестно? Това ли твърдиш?
Аватар
error
Потребител

Мнениеот rourke » 08 Мар 2012, 18:08

с математиката съм много зле, но от 1991 г. до 2010 са много повече от 10 г., сега може и да не съм прав, но винаги когато се решава един казус се правят изводи от това което е казано. То може да се разсъждава и върху това дали пък КНА не е нищожен, дали е вписан и т.н. ама все си мисля, че е прекалено ... :)
rourke
Потребител

Мнениеот alexander_ » 08 Мар 2012, 18:09

error написа:Това е една от тезите, които също не разбрах.
Ищецът се легитимира с нот.акт от 1991 год. Да приемем, че този, който е прехвърлил имота на питащите е започнал да владее чуждия имот още на другия ден. Той е недобросъвестен владелец и до 2009 год., когато се е снабдил с нот.акт по обстоятелствена проверка са изтекли около 8 години. Нашите хора са придобили през 2010 год. от несобственик. И са присъединили свое добросъвестно владение към неговото недобросъвестно? Това ли твърдиш?

От 1991 до 2009 са 18 г :!:
ЛЕСНО се галят момите, мъчно се дялкат гредите.

ГРЪМНАЛ слепият, та убил заек, а куцият припнал и го уловил.

ЖИВОТЪТ е стълба: едни се качват, други слизат.
alexander_
Младши потребител

Мнениеот error » 08 Мар 2012, 18:19

Да. Прави сте. По отношение на давността, сходните цифри ме подведоха.
Остана да се докаже, че праводателят владее от 1999 год.
Аватар
error
Потребител

Мнениеот rourke » 08 Мар 2012, 18:48

към днешна дата и това е доказано - КНА, ищеца тр. да докаже обратното!! :)
rourke
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 08 Мар 2012, 18:53

Поне да беше почистено от 20 годишните шубраци и да беше постегната къщичката. А нея има ли я из разните нотариални актове? И с оградките как стои въпросът? :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот error » 08 Мар 2012, 19:19

rourke написа:към днешна дата и това е доказано - КНА, ищеца тр. да докаже обратното!! :)

Това, че сгреших във фактите и възприех 1991 като 2001 год. не означава, че греша и в правото. Т.е., че не съм наясно с доказателствената тежест, установяването на отрицателни факти и т.н.
Аватар
error
Потребител

Мнениеот Гост. » 08 Мар 2012, 19:28

rourke написа:към днешна дата и това е доказано - КНА, ищеца тр. да докаже обратното!! :)

:roll: Хайде пак. Та, какво твърдите, че с КНА е доказано, че е владял последните 10г.? :D
Де да бе така, де да бе...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот rourke » 08 Мар 2012, 20:13

dokato не се обори, poly
rourke
Потребител

Мнениеот k_novakova » 08 Мар 2012, 20:28

emilgrigorov написа:Поне да беше почистено от 20 годишните шубраци и да беше постегната къщичката. А нея има ли я из разните нотариални актове? И с оградките как стои въпросът? :D

Да,къщичката я има в НА на ищеца :? Но в нашия не.Обяснявам си тази подробност по следния начин:
В НА на ищеца мястото е 1153 кв.м , а в нашия НА е 1000 кв.м.Порутената постройка е точно до пътя и след време общината взема от квадратурата за въпросния път и може би затова къщурката не съществува в нашия и този ,продал на нас НА.
Незнам,обърках се вече.Всичко ми изглежда доста,ама доста сложно :?
k_novakova
Нов потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Покупко-продажба