начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Договор от къде за къщата

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Договор от къде за къщата

Мнениеот sunrise » 22 Юли 2009, 10:55

Това е единственият вариант във Вашят случай, обстоятелствената проверка. Дано не са много мудни в общината и в областната.Желая Ви успех!
sunrise
Активен потребител

Мнениеот vseznaiko » 22 Юли 2009, 11:22

В. ТРУД

с. 16

Схема за нагли имотни измами нищят в Шумен

Мошеници разпродадоха село

Може ли да купиш имот заедно с живите стопани в него и с животните в двора? В шуменското село Красен дол, община Никола Козлево, това става, и то законно.

Номерът е да си набележиш селце със затихващи функции, а в Делиормана след "голямата екскурзия" такива има много. Намираш там някой по-разтропан в селото, който срещу няколко хилядарки е склонен да превъзмогне скрупулите си пред закона. Той пък се спазарява с трима поизгладнели и ги води при нотариус, където те се кълнат, че да, ти от 10 г. стопанисваш въпросния имот, живееш в него и му плащаш данъците. С две бележки от общината и областната управа лесно се доказва, че имотът не е общински, нито държавен. Тогава нотариусът ти издава т. нар. констативен нотариален акт или "нотариален акт върху недвижим имот, придобит по давност". И ето те собственик.

Тъй като чака и купувач, който всъщност е организатор и "спонсор" на цялата операция, след седмица, а може още същия ден, имотът минава в трети ръце. Продаваш го, обикновено 2-3 хил. лв. под данъчната оценка, и си вземаш "хонорар" за услугата. Така купувачът - зад гърба на собствениците или наследниците, се сдобива с имот на безценица. После може да го продаде на чужденци и да спечели тройно и четворно. Може и да го заложи като ипотека в банка.

Такава схема нищи в момента шуменската Икономическа полиция. Оттам съобщават, че съмненията им са за над 10 такива сделки. Толкова обаче са само жалбите. Според нотариус Петър Абаджиев в Нови пазар, в чийто район е Красен дол, аферите са към 50, но ужилените още не са се усетили. Проверките наблюдава районната прокуратура в Нови пазар.

"Доживях срама да стана на 81 г. и да ми отмъкнат къщата с мене и бабата в нея", въздиша старият ковач Кою Недялков от Красен дол. Разбрал какво става, когато през април м. г. отишъл в Никола Козлево да си плаща данъците.

"Бай Кою, вика ми служителката, че тя къщата ти е продадена - разказва той. - Някаква фирма от Варна я купила. Имало и други като мен. Вика, то половината село е продадено."

Дядото веднага се обадил на синовете си в Шумен, разтичали се и подали жалба в полицията. Отделно завели гражданско дело да си върнат имота.

От документите на бай Кою личи, че 3 дка двор с къща и стопански постройки (данъчна оценка 7572 лв.) са продадени от съселянката му, магазинерката Венета Костадинова (53 г.), която станала собственик по давност на 26 септември 2007 г. - с нотариален акт № 61 в Нови пазар. След седмица тя продала чрез пълномощник къщата на регистрираното във Варна "Саутийст дейтабанк" ЕООД. От името на фирмата-купувач се е явила Анна Майсторова (34 г.) от Варна. Имотът е продаден само за 4200 лв. В акта пише, че парите са били преведени на Костадинова по банков път преди подписването на договора.

Според системата "Дакси" единствен собственик на "Саутийст дейтабанк" е регистрираната в САЩ корпорация "Сатурния Инк". Управител на варненското ЕООД е 29-годишната Краси Узунова. За нейната пълномощничка Анна Майсторова "Дакси" показва, че се занимава с търговия с дрехи. С брат си Велин Майсторов (38 г.) са съсобственици в строителна фирма. За него пък излиза информация, че е нотариус в Девня, има и фирма за търговия с недвижими имоти.

Също като дядо Кою "изгорял" и 70-годишният му съселянин Колю Каракашев, майстор на мебели от ракита. Той от години живее в Шумен, но от 20 г. държи в Красен дол къща с двор и две градини, в които навремето гледал ракита. През април м.г. си наумил да продаде имотите, защото вече нямал сили да се грижи за тях. Но в община Никола Козлево научил, че те вече са продадени. На същата "Саутийст дейтабанк" във Варна.

Този път обаче продавачът е жената на селския кметски наместник Марийка Живкова Стоянова (34 г.). Според нотариуса от октомври до декември 2007 г. тя е продала три парцела в Красен дол. От документи, с които "Труд" разполага, личи, че тя е посетила нотариуса на същата дата като магазинерката Венета - на 26 септември 2007 г. Може би са ползвали и един и същ транспорт до Нови пазар. Нотариалният акт е заведен под съседен номер 60. И пълномощниците в последвалата продажба са същите като при дядо Кою - Рейхан Салиев и Анна Майсторова...

"Веднага щом разбрах тая работа, отидох при кмета на селото Стоян Радев, викаме му Чаната. Неговата къща е точно срещу моята. Каза ми, че нямал представа с какво се занимава жена му. Тя пък отрече всичко и се оправда, че някой й е подправил подписа", разказа Колю Каракашев, който също е подал жалба в полицията.

Той си спомня, че преди време кметският наместник Радев му звънил с оферта да му дадат пари за имотите, ако си оттегли жалбата. "Щом не са замесени, защо ще ми предлагат пари? Не ги ща. Ако успея да си върна имотите, сам ще си ги продам", зарича се Каракашев. Полицаите също го съветват да не се поддава на тези уговорки.

Проблемът на бай Колю обаче е по-сложен, защото собствените му нотариални актове изгорели при пожар. Сега трябва да издири човека, от който е купил имотите, ако е жив, с него да си доказва правата. А Каракашев е с два инфаркта, инсулт и две операции и трудно се придвижва.

Пред "Труд" кметският наместник Стоян Радев отрече хора от селото да са се жалвали пред него, че къщите им се продават без тяхно знание. Не знаеше и дали жена му се занимава с такава търговия.

"Нямам информация, не ме забърквайте в такива скандали", отсече Радев. Впрочем той показваше същата незаинтересованост и преди две години, когато непълнолетната Даниела Станева от неговото село бе отвлечена от сводници и държана в плен 20 дни, преди да скочи от четвъртия етаж.

В. ТРУД

с. 16

Нотариусът в Нови пазар:

Ще излязат още престъпни сделки

Нотариусът в Нови па­зар Петър Абаджиев, 62-годишен бивш следова­тел, отдавна е прозрял из­мамите и е предупредил местни прокурори и поли­цаи, още преди да се усетят самите потърпевши. Той засякъл, че за кратко време в кантората се из­повядват подозрително много сделки от едно село с едни и същи свидетели.

Според него случаите са към 50. Той предвижда да лъснат и още измами, в други села. „Формално пред мен всичко е точно -свидетелите, документи­те, а вътрешното ми убеждение е, че ме лъжат - спо­деля с огорчение Аба­джиев. - Но нашите меха­низми за проверка са сил­но ограничени. Говорим за електронно правител­ство, а аз не мога да прове­ря нито жив ли е упълномощителят, нито има ли тежести имотът."

Нотариусът е готов да даде съвет на неопитните разследващи какво точно да търсят и да документи­рат. Ядосва се, че никой не е пои­скал да прерови всички сделки от Красен дол, че вре­мето мина­ва и че де­лата се водят на парче. Преписките са при различни прокурори, ни­що че случаите са с обща схема. „Правният институт да владееш недвижим имот по давност, което се до­казва само с трима свиде­тели, го има само в Бълга­рия. От 37 г. съм юрист, но такова чудо от пътечки и отворени врати в закони­те не е имало никога", възмущава се Петър Аба­джиев. „Вече мина вълната на чужденците, които даваха пари за селски имоти. Сега най-вероятно крайният купувач използва тези евтино придобити земи и къщи като обезпечение за банкови кредити", предполага нотариусът.
vseznaiko
Младши потребител

Мнениеот renate76 » 22 Юли 2009, 11:34

Боже направо ми насръхва главата, недай се боже да се окажем в такава ситуация как да обясня на баща ми той е възрастен и направо ще хвърли топа само като си го помисля .... опази боже.
renate76
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 22 Юли 2009, 12:25

Не се плашете, Вашият случай е съвсем друг. Малко повече търпение и ще се сдобиете с нотариален акт. Нали си плащате данъците за този имот?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот renate76 » 24 Юли 2009, 10:10

Ходих при нотариус и вече почти съм подготвила документите за издаването на нот.акт, сега вече трябва да кажа на тате ,че немога да намеря прословутият договор и че трябва да извадим нот. акт,страхувах се да му кажа че нямаме документ за собственост той в това отношение е стриктен. Данъците си ги плаща още в м. Януари всяка година много е изряден в това отношение.
Благодаря на всички за консултациите!
renate76
Младши потребител

Предишна

Назад към Покупко-продажба