начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Покупка на жилище с неизплатени сметки за ток и вода

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Покупка на жилище с неизплатени сметки за ток и вода

Мнениеот gmankn » 09 Май 2012, 17:08

Благодаря за бързата реакция.
Ами със Софийска Вода нямах никакъв проблем отидох и ми направиха нова партита. Но с ЧЕЗ не знам дали ще е така. Задълженията там са в размер на около 12 000лв и са на името на бившия мъж на жената, от която купих апартаметна преди 2 месеца. Даже след мое запитване в ЧЕЗ се оказа, че тока се води спрян още в края на 2010 и има съдебно решение или нещо такова. Предполагам, че в момента съм нелегално вързан :(. Някакъв съвет можеш ли да ми дадеш или съоветно да ме насочиш към някой определен адвокат примерно.

Благодаря предварително.
gmankn
Нов потребител

Мнениеот bisserk » 09 Май 2012, 17:28

Те са длъжни да ти открият нова партида! По закон, апартамент закупен от публична продан е чист от всякакви задължения.
bisserk
Младши потребител

Мнениеот gmankn » 10 Май 2012, 09:45

Благодаря за информацията. В понеделник ще отида в техен център, за да видя какво ще стане и ще върна резултат :)
gmankn
Нов потребител

Мнениеот gmankn » 31 Май 2012, 09:44

Ходих до тях(ЧЕЗ), но ми се заядоха защо не съм носил бележка, че всичко ми е платено. Аз писах на колцентъра им мейл и те ми върнаха следното:
Здравейте,

В отговор на получено от Вас писмо на електронната ни поща, бихме искали да Ви уведомим за следното:
По реда на чл. 13, ал. 5 от Общите условия на договорите за продажба на електрическа енергия на „ЧЕЗ Електро България” АД, задължение на потребителя е да уведоми продавача в 30 (тридесет) дневен срок в писмена форма за всяка промяна, свързана с личните му данни или със собствеността или другите основания, на които продавачът доставя електрическа енергия в обекта.
Услугата „Пререгистрация на партида за електрическа енергия” е безплатна и за заявяването й е необходимо да посетите удобен по район център за обслужване на клиенти, където да предоставите следните документи:

Заявление (бланка по образец)
Документ за самоличност (за сведение) и/или пълномощно с нотариална заверка на подписа на собственика (в случай, че се заявява от друго лице)
Копие от документ удостоверяващ правото на собственост върху имота (нотариален акт, за сведение)
Декларация за съгласие при съсобственост (бланка по образец)

Информация за адресите и работното време на клиентските ни центрове е публикувана на интернет страницата на дружеството: www.cez.bg, меню „Ние сме тук”.
Надяваме се да сме Ви полезни.

С уважение,
Дирекция „Обслужване на клиенти”
ЧЕЗ България ЕАД
0700 10 010
www.cez.bg
-----Original Message-----
From: Georgi [mailto:Georgi
Sent: Wednesday, May 09, 2012 12:46 PM
To: За Клиента
Subject: Mail from www.cez.bg

E-mail: Georgi
Subject: Прехвърляне на абонатен номер
Text: Здравейте,
Наскоро закупих жилище и искам да си прехвърля абонатния номера на мое име. Може ли да ми кажете каква е процедурата? И има ли възможност да разбера точно колко пари трябва да платя при прехвърлянето. Благодаря предварително.

И
gmankn
Нов потребител

Мнениеот gmankn » 31 Май 2012, 09:48

И започна да ми се обяснява как щяла да види дали ще може да намери абонатния номер...
както и да е успя. Като видя, че има някакви стари задължения ми се ухили насреща най-нагло :shock: и започна да ми обяснява как този някой си там предишен собственик му бил спрян тока имал почти 13 хиляди задължения... и отново не спряда ми се присмива.
И ми каза дано това не е твоя електромер.
След което аз я попитах, какво може да се направи евентуално, ако това е моят електромер.
Думите и бяха:
"Единствения вариант е този човек да дойде да си плати първа вноска(вече директно ми говори за лизинг),
да плати такса за пускане на тока и след това можем да прехвърлим тази партида на ваше име и вие да продължите да си плащате."
Аз и казах, че няма такъв вариант и не би трябвало да ми искат пари, но тя продължи да твърди, че това е единствения вариант и така. Аз си тръгнах и до там. Не знам какво да правя???? :( :( :(
Дайте някакъв съвет :?
gmankn
Нов потребител

Мнениеот bisserk » 31 Май 2012, 18:34

Ти жилището от публична продан ли го взе, или с покупко-продажба от частно лице?
bisserk
Младши потребител

Мнениеот gmankn » 01 Юни 2012, 09:29

Покупко продажба от частно лице, но тока не е на името на предишната собственичка. А на мъжка й, който е по-предишния собственик. :(
gmankn
Нов потребител

Мнениеот n_ikito » 01 Юни 2012, 10:38

Нямат никакво основание, да не ви пуснат тока, НО у наш'та татковина 'монопола' е най-често срещания 'бизнес'...ЧЕЗ си имат длъжник, който да 'гонят' и това не сте Вие.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 01 Юни 2012, 10:49

n_ikito написа:Нямат никакво основание, да не ви пуснат тока, НО у наш'та татковина 'монопола' е най-често срещания 'бизнес'...ЧЕЗ си имат длъжник, който да 'гонят' и това не сте Вие.

Точно.
Пуснете си писмено заявление, приложете ( копия на) доказателства към него за промяна в собствеността и чакайте ( създавайте си писмени доказателства- ще ви трябват).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот gmankn » 01 Юни 2012, 12:17

Под писмено заявление ако имаш предвид в техен офис за обслужване на клиенти да си подам документите те не искат да ми ги приемат...
Аз вече се замислих и дали да не си хвана някой адвокат(както bisserk, ако наистина ще ми вземе 100 лева) да ми свърши тази работа, тъй като времето което ще изгубя ми излиза едва ли не по-скъпо , а за нервите да не говорим...

Ако имате някаква друга идея ще съм много благодарен
gmankn
Нов потребител

Мнениеот bisserk » 01 Юни 2012, 12:35

Само не бъркай казусите... При мен беше от публична продан, при което никакви стари задължения не важат. Когато покупката е от частно лице - тези задължения се прехвърлят. Друг е въпросът, че предният собственик си е карал така. Но специално за тока - не вярвам да е голяма сумата за задълженията.
bisserk
Младши потребител

Мнениеот n_ikito » 01 Юни 2012, 13:07

bisserk написа:Само не бъркай казусите... При мен беше от публична продан, при което никакви стари задължения не важат. Когато покупката е от частно лице - тези задължения се прехвърлят. Друг е въпросът, че предният собственик си е карал така. Но специално за тока - не вярвам да е голяма сумата за задълженията.

Казусите може и да са объркани, НО в думите Ви има много заблуда....пък и за Вас 13 000лв. /както е писано малко по-горе/ съм сигурен, че са малка сума.... :D
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот bisserk » 01 Юни 2012, 13:13

Няма заблуда, просто е трябвало да четете малко по-внимателно за какво съм говорил още в началото на темата.

А иначе недоумявам как за жилище могат да се натрупат 13 хил. лв. ток, при положение, че за 1-2 неплатени сметки ти го спират веднага... А и вие не бяхте ли наясно за тези задължения преди закупуването на имота?
bisserk
Младши потребител

Мнениеот n_ikito » 01 Юни 2012, 13:40

bisserk написа:Няма заблуда, ......

Не ми се спори, че имам работа....

Заблуда №1
bisserk написа: При мен беше от публична продан, при което никакви стари задължения не важат.

Не мога да разбера какво точно имате в предвид. Във вещно правен аспект, купувачът по публична продан, не получава нищо в повече или по-малко от това което е имал 'стария' собственик, към момента на вписване на възбрана, ИМ, ипотека.....така че, всички вещни права, които някой друг е притежавал върху имота към 'оня' момент си обвързват купувача....

Заблуда №2
bisserk написа:Когато покупката е от частно лице - тези задължения се прехвърлят.

По принцип, договорите обвързват САМО лицата, които са страни по тях.....е, има и изключения, НО не и тук....
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот gmankn » 01 Юни 2012, 14:14

Ами не не знаех за задълженията. Разбрах в последствие и определено 13 000лв не са малка сума... :( не стига, че банката ми взима солидна сума всеки месец... На мен ми стана много интересно как така е натрупана тази сума, но никой не пожела да ми даде обяснение.. :(
Ще видим какво ще стане... в момента единственото, което ми идва на ум е някой вътрешен човек да "асистира" та съм се насочил към този вариант, ако някой има такива :) ще се радвам на ЛС пък със сигурност ще има и почерпка :)
При някакво развитие пак ще пиша.
gmankn
Нов потребител

Предишна

Назад към Покупко-продажба