начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

покупко-продажба на недвижим имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот bijuto1980 » 11 Юни 2012, 17:33

Предвартелно благодаря!Моля да ми изтълкувате следният текст от Нотариален акт за покупко – продажба " Н. М. А. продава на Б. М. А. следния свой собствен недвижим имот, а именно: От дворно място с построената в него жилищна сграда при граници на имота………………, имот съставляващ парцел……………. по регулацонният план на гр. Вършец, САМО:-Южна средна стая находяща се в първия етаж на жилищната сграда при граници с граници на продаденото: стаи………… и разпределителното антре на жилището за сумата….” Става въпрос за покупко-продажба между братя. Въпроса ми е-какво включва покупко-продажбата: 1.делът от дворното място, южната средна стая и разпределитилното антре. 2.южната средна стая и разпределителното антре.
bijuto1980
Младши потребител

Мнениеот bijuto1980 » 11 Юни 2012, 17:38

Предвартелно благодаря! Моля да ми изтълкувате следният текст от Нотариален акт за покупко – продажба " Н. М. А. продава на Б. М. А. следния свой собствен недвижим имот, а именно: От дворно място с построената в него жилищна сграда при граници на имота………………, имот съставляващ парцел……………. по регулацонният план на гр. Вършец, САМО:-Южна средна стая находяща се в първия етаж на жилищната сграда при граници с граници на продаденото: стаи………… и разпределителното антре на жилището за сумата….” Става въпрос за покупко-продажба между братя. Въпроса ми е-какво включва покупко-продажбата: 1.делът от дворното място, южната средна стая и разпределитилното антре. 2.южната средна стая и разпределителното антре.
bijuto1980
Младши потребител

Re: покупко-продажба на недвижим имот

Мнениеот n_ikito » 11 Юни 2012, 20:09

На първо четене..има ГОЛЯМ проблем...и по-скоро липса на годен предмет. За продажба и въобще за разпореждане с реална част от недвижим имот има нормативни изисквания...от разстояние ....толкова
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 11 Юни 2012, 20:43

2. южна средна стая БЕЗ "и разпределителното антре".
neutralen
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 11 Юни 2012, 21:09

2.Южната средна стая.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Melly » 11 Юни 2012, 23:36

n_ikito написа:На първо четене..има ГОЛЯМ проблем...и по-скоро липса на годен предмет. За продажба и въобще за разпореждане с реална част от недвижим имот има нормативни изисквания...от разстояние ....толкова

+1
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Melly » 11 Юни 2012, 23:40

neutralen написа:2.Южната средна стая.
:roll:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 12 Юни 2012, 07:14

Въпросът не е дали е валиден НА, а какво е продадено. Видно от инфото - продава се САМО южната средна стая с ГРАНИЦИ другите стаи и разпределителното антре.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 12 Юни 2012, 07:35

neutralen написа:Въпросът не е дали е валиден НА, а какво е продадено. Видно от инфото - продава се САМО южната средна стая с ГРАНИЦИ другите стаи и разпределителното антре.

Стаята не е самостоятелен обект и не е годен предмет на покупко-продажба. Нещо повече, за гр. Вършец има влязла в сила кадастрална карта, но именно поради това, че стаята не е самостоятелен обект, то същата не може да има идентификатор и не може да бъде спазено изискването на чл. 6, ал. 3 от Правилника за вписванията, във връзка с чл. 60, т. 1-7 ЗКИР. Поради това при една последваща сделка стаята няма да може да бъде прехвърлена, освен ако не бъде извършено съответното преустройство съгласно изискванията на ЗУТ (самостоятелен вход, санитарен възел и др.)
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот karanedeff » 12 Юни 2012, 07:52

Като гледам това е един доста несполучлив опит за ликвидиране на съсобственост.
Наличието на кадастър, необособяването на тази стая в самостоятелен обект - може и да не е жилище разбира се и ако няма други пороци в акта - както са си били съсобственици на това жилище така и си остават такива, при малко по различни параметри от първоначалните...
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 12 Юни 2012, 08:16

И аз се присъединявам към общото мнение, без да мога да бъда 100 процента сигурен , защото правим догадка само по един абзац , без да познаваме документите , но в случая нямаме годен обект за продажба.
Подобни договори съм срещал , но при разпределение на ползването на съсобственост или по-рядко при прехвърлителни сделки , при който бившия собственик си запазва право на ползване.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот sunshine_75 » 12 Юни 2012, 11:13

Понеже въпросът е КАКВО е продадено, лично аз мисля, че де факто и де юре НИЩО не е продадено. Със същия успех може да се продаде и централният плаж в Бургас, например. Или нечия лична карта. Невъзможен предмет, следователно - нищожна сделка. А колегата-нотариус, който е изповядал сделката, е направо за ... :idea:
sunshine_75
Потребител

Мнениеот bijuto1980 » 12 Юни 2012, 11:31

Предвартелно благодаря! Моля да ми изтълкувате следният текст от Нотариален акт за покупко –продажба на недвижим имот. „ Н. М. А. продава на Б. М. А. следния свой собствен недвижим имот, а именно: От дворно място с построената в него жилищна сграда при граници на имота……………… , имот съставляващ парцел……………. по регулацонният план на гр. Вършец, САМО:-Южна средна стая находяща се в първия етаж на жилищната сграда при граници с граници на продаденото: стаи………… и разпределителното антре на жилището за сумата….” Става въпрос за покупко-продажба между братя. Въпроса ми е-какво включва покупко-продажбата: 1.делът от дворното място, южната средна стая и разпределитилното антре. 2.южната средна стая и разпределителното антре.
Сделката е реализирана през 1968 г. При съдебна делба - спогодба между пет наследника всеки получава по 1/5 част от дворното място и самостоятелни стаи. По време на делбата не е имало изисквания за самостоятелен имот - както е сега. Единият брат продава на другият една от стаите си.Тъй като и двамата са починали не знам дали и делът от дворното място е включен в продажбата, а от НА разбирам, че и дворното място е включено в продажбата. Интересува ме дали наистина е така според НА и може ли продажбата на дворното място да бъде оспорена по някакъв начин. Благодаря!
bijuto1980
Младши потребител

Мнениеот bijuto1980 » 12 Юни 2012, 11:33

Предвартелно благодаря! Моля да ми изтълкувате следният текст от Нотариален акт за покупко –продажба на недвижим имот. „ Н. М. А. продава на Б. М. А. следния свой собствен недвижим имот, а именно: От дворно място с построената в него жилищна сграда при граници на имота……………… , имот съставляващ парцел……………. по регулацонният план на гр. Вършец, САМО:-Южна средна стая находяща се в първия етаж на жилищната сграда при граници с граници на продаденото: стаи………… и разпределителното антре на жилището за сумата….” Става въпрос за покупко-продажба между братя. Въпроса ми е-какво включва покупко-продажбата: 1.делът от дворното място, южната средна стая и разпределитилното антре. 2.южната средна стая и разпределителното антре.
Сделката е реализирана през 1968 г. При съдебна делба - спогодба между пет наследника всеки получава по 1/5 част от дворното място и самостоятелни стаи. По време на делбата не е имало изисквания за самостоятелен имот - както е сега. Единият брат продава на другият една от стаите си.Тъй като и двамата са починали не знам дали и делът от дворното място е включен в продажбата, а от НА разбирам, че и дворното място е включено в продажбата. Интересува ме дали наистина е така според НА и може ли продажбата на дворното място да бъде оспорена по някакъв начин. Благодаря!
bijuto1980
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 12 Юни 2012, 12:54

Да се изразяват мнения, че сделката е НИЩОЖНА, а действията на Нотариуса и на Съдията по вписванията са незаконосъобразни, е не само колегиално некоректно, но и абсолютно необосновано - не може от няколко написани изречения във Форума да се правят "умозаключения" за валидността/нищожността на сделката, без да се видят документите - цитираните в инфото Съдебна делба и НА. От значение са датите на които са извършени горните правни действия, с оглед действието на кои материални закони са били извършени. Както е известно материалните закони пораждат действие само за в бъдеще време и нямат ретроактивно/обратно/ действие назад във времето - веднъж придобити права при действието на отменен закон запазват действието си и при по-новия закон, макар и да му противоречат.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Melly » 12 Юни 2012, 13:14

neutralen написа:Да се изразяват мнения, че сделката е НИЩОЖНА, а действията на Нотариуса и на Съдията по вписванията са незаконосъобразни, е не само колегиално некоректно, но и абсолютно необосновано - не може от няколко написани изречения във Форума да се правят "умозаключения" за валидността/нищожността на сделката, без да се видят документите - цитираните в инфото Съдебна делба и НА. От значение са датите на които са извършени горните правни действия, с оглед действието на кои материални закони са били извършени. Както е известно материалните закони пораждат действие само за в бъдеще време и нямат ретроактивно/обратно/ действие назад във времето - веднъж придобити права при действието на отменен закон запазват действието си и при по-новия закон, макар и да му противоречат.

Няма ли някой да му "тури" за известно време на тоз "колега" риза с дъъъълги ръкави? :roll:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот sharmidodka » 08 Юли 2012, 09:45

Здравейте!Не намерих друга тема и пиша в тази,тъй като е най-сходна с моя случай.
Извършваме замяна на недвижим имот-къща за един апартамент+парично обезщетение.Фирмата-строител е съгласна на сделката,като предложението им е докато излезне РУП-а,да изпълнят половината от договорката ни,а след завършване на РУП-а(чакало се 6 месеца?!)другата част.Всичко това с предварителен договор.Искат и молбата в ДАК да е от НАШЕ ИМЕ.
Казусът ми е какъв е риска ответната страна да не спази договора и да останем излъгани?И не би ли трябвало тъй като те стават собственици,РУП-а да е от тяхно име?
Благодаря Ви предварително!
sharmidodka
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 08 Юли 2012, 10:31

sharmidodka написа:...
1. Казусът ми е какъв е риска ответната страна да не спази договора и да останем излъгани?
2. И не би ли трябвало тъй като те стават собственици,РУП-а да е от тяхно име?
3. Благодаря Ви предварително!

1. Огромен.
2. Не.
3. Моля.

Въпросът Ви е свързан с конкретни документи. Каквито и отговори да получите тук, твърде вероятно е да се окажат заблуждаващи, поради липса на информация или некоректно представена такава.
По т.1 имам случаи от 1995-та година, които все още немогат да се оправят.
Съветвам Ви да се обърнете към адвокат.
P.S. ДАК се пише НАГ-СО.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 08 Юли 2012, 11:58

sharmidodka написа:Здравейте!Не намерих друга тема и пиша в тази,тъй като е най-сходна с моя случай.
Извършваме замяна на недвижим имот-къща за един апартамент+парично обезщетение.Фирмата-строител е съгласна на сделката,като предложението им е докато излезне РУП-а,да изпълнят половината от договорката ни,а след завършване на РУП-а(чакало се 6 месеца?!)другата част.Всичко това с предварителен договор.Искат и молбата в ДАК да е от НАШЕ ИМЕ.
Казусът ми е какъв е риска ответната страна да не спази договора и да останем излъгани?И не би ли трябвало тъй като те стават собственици,РУП-а да е от тяхно име?
Благодаря Ви предварително!

Някои хора подценяват значението на ПД, спестяват си финансови срества и след това се жалват от последствията. Всъщност в ПД се съдържат всички най - важни и съществени уговорки относно окончателния - НА за замяна. Така че е наложително преди да подпишете ПД, да се консултирате с колега адвокат, дори е за предпочитане той да Ви го изготви, за да няма неприятни изненади.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот sharmidodka » 09 Юли 2012, 15:18

emilgrigorov ,nk7702n -много Ви благодаря за бързия и подробен отговор!
sharmidodka
Нов потребител

Назад към Покупко-продажба