начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Данък при прехвърляне на МПС?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данък при прехвърляне на МПС?

Мнениеот disasterr » 21 Апр 2012, 20:28

Здравейте,
въпроса ми е следния: годишен данък на МПС и данък върху превозните средства едно и също ли е? Ще прехвърлям автомобил и при нотариуса ми искат някакъв пътен данък, а доколкото разбрах ако е платен данъка до края на годината от предишния собственик не се заплаща отново. Четох, че го нотариусите опитвали да приберат всякакви видове такси.
disasterr
Младши потребител

Re: Данък при прехвърляне на МПС?

Мнениеот TheOldMan » 21 Апр 2012, 22:29

Пътен данък вече няма - замениха го винетките. За МПС - то дължите само данък на общината. Ако предния собственик има бележка че е платил на общината данъка - вие не дължите нищо. Дължите данък от датата на сключване на договора за покупко-продажба. Демек - ако прехвърляте колата сега трябва да имате платен данък за 2010-та година. Данъка за 2011-та може и да не е платен - можете да го платите до края на тая година (или поне да го платите изцяло, защото може да се плаща и на части).
Ако обаче за 2011-та не е платен - той е дължим от стария собственик, както и частта от данъка за 2012-та година - от началото до деня на продажбата. Плаща се обикновено при подаване на молба за отписване на МПС-то в общината.
Нотариуса обикновено събира данъка за покупката на колата, за което ви дава вносна бележка.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Re: Данък при прехвърляне на МПС?

Мнениеот disasterr » 21 Апр 2012, 23:09

И аз знам, че пътния данък отпадна, за сметка на винетките. Колата е с платен местен данък за 2011, както и за 2012 година към община Видин, а прехвърлянето ще стане в София. Днес ми казаха обаче, че това не бил този данък, който трябвало и при прехвърлянето се плащало Данък върху превозните средства. Не знам откъде го измислиха този данък!? Благодаря за отговорите!
disasterr
Младши потребител

Назад към Покупко-продажба