Имам информация за наследствен имот, който е придобит преди около 30 години, но не ми е известна точната година на придобиване и кой е продавача. Издирвам документа за покупко-продажбата. Ще потърся в архива на службата по вписванията, но се съмнявам, че ще открия нещо там. Ако е закупен от "държавни имоти" през 70 - те години, моля за съвет - къде се съхраняват тези архиви и как да се добера до препис от договора за покупко-продажба?
Онези времена са ми много мътни и честно казано досега не ми се е налагало с толкова малко информация да се опитвам да открия документ
- Дата и час: 23 Ное 2024, 16:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
дог-р продажба на общинско/държавно жилище отпреди 30 години
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
дог-р продажба на общинско/държавно жилище отпреди 30 години
Всичко, от което се нуждаеш, е любов.
- zvezda
- Потребител
Re: дог-р продажба на общинско/държавно жилище отпреди 30 години
Общините си имаха специализирани общински предприятия / служби , които се занимаваха само с продажбата на общинските имоти . Архива би следвало да е при тях.
-
don_juan - Младши потребител
Такъв договор можеш да намериш в архива (незнам как се нарича, мисля че беше "държавен") и го има във всеки областен град. Аз лично съм вземала по този начин преди време, трябваше единствено да знам някаква ориентировачна година и имената на собственици - за 1 седмица го издават.
- disney
- Нов потребител
Искаш да кажеш че мога да го намеря в Държавен архив, а не в общината по местонахождение на имота ? ако правилно съм разбрала
Благодаря за отговорите!
Благодаря за отговорите!
- zvezda
- Потребител
Не знам как е в другите общини, но в София към всеки район си имат архив за продадените от държавата/общината имоти. Има и имоти, продаден от т.нар "Главна дирекция за изграждане на София", сега се казва "Софинвест", мисля. Те също съхраняват актове за собственост, продадени от тях. Ако става дума за имот, който е в район с одобрена кадастрална карта, в Агенцията по кадастъра също може да се открие информация за придобивния акт за собственост.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Ако е за София- на много места.
-Всяка община. Внимавайте, защото има много преобразования, нови райони, на практика проверете във всички райони , в които е попадал имота през различните години.
-Бившата ГДИС - намира се на "Славейков" 6, 4 етаж, подгответе се да се мазните на чиновничките.
Ако жилището е придобито като ведомствено - бог да ви е на помощ.
Има и друг вариант - ако ограничите периода до около десет години - отивате в СГС, стара архива на РС, вземате азбучниците, и започвате. Тънкоста е , че за продажбите и отчуждените има два различни азбучника.
Успех.
Ако не сте от София, ще ви е по лесно.
-Всяка община. Внимавайте, защото има много преобразования, нови райони, на практика проверете във всички райони , в които е попадал имота през различните години.
-Бившата ГДИС - намира се на "Славейков" 6, 4 етаж, подгответе се да се мазните на чиновничките.
Ако жилището е придобито като ведомствено - бог да ви е на помощ.
Има и друг вариант - ако ограничите периода до около десет години - отивате в СГС, стара архива на РС, вземате азбучниците, и започвате. Тънкоста е , че за продажбите и отчуждените има два различни азбучника.
Успех.
Ако не сте от София, ще ви е по лесно.
- dimist
- Потребител
Благодаря, колеги, чака ме голямо търсене - апартамента е закупен между 72 и 82 година, ще пробвам в общината, в СГС вече рових по азбучниците - нищо не открих.
- zvezda
- Потребител
Общинските архиви където са данните за придобити държавни имоти към момента са в областна управа ,служба държавни имоти идете на място там и търсете.Също така проверете и в местни данъци и такси при съответната община снабден с едно удостоверение за наследници ,какви имоти е имал вашият наследодател .
Няма защо да ровите из разни азбучници ,тия догооври тогава не се вписваха .
Няма защо да ровите из разни азбучници ,тия догооври тогава не се вписваха .
- donna
- Старши потребител
Опс да уточня ,ако човека е жив май ще ви е нужна съдебно удостоверение ..., питайте на място навсякъде е различно,но задължително в областна управа ,след 1996г цялата информация е пердадена там.
- donna
- Старши потребител
Благодаря, колега, ценя винаги вашето мнение
- zvezda
- Потребител
Дона, аз тоя вариант с удостоверението за н-ци съм пробвал ,но искат да е има ЕГН. А някои наследодатели нямат такова.Искаш у-е за имотно състояние към момента на смърта нали? В данъчното говоря.
- ivan33
- Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|