Здравейте. Имам ипотечен кредит към банка, като имотът е застрахован. При настъпване на застрахователно събитие - в случая земетресение, щетата на кого се изплаща - на банката, или на кредитополучателя? В застрахователната полица пише, че застраховката се прави в полза на банката. Пише, че могат да се изплащат пари на кредитополучателя само след изрично съгласие на банката. Нещо се омотах.
Благодаря предварително!
- Дата и час: 21 Ное 2024, 19:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Застраховка "Имот" при ипотечен кредит
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Застраховка "Имот" при ипотечен кредит
gacaweb написа:Здравейте. Имам ипотечен кредит към банка, като имотът е застрахован. При настъпване на застрахователно събитие - в случая земетресение, щетата на кого се изплаща - на банката, или на кредитополучателя? В застрахователната полица пише, че застраховката се прави в полза на банката.
На банката (ипотекарния кредитор),освен ако...
gacaweb написа:Пише, че могат да се изплащат пари на кредитополучателя само след изрично съгласие на банката. Нещо се омотах.
Благодаря предварително!
те не изпратят писмо до застрахователя, че не желаят да се ползват от обезщетението и дават съгласие последното да бъде преведено на кредитополучателя.
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря! Ако се дадат на банката - тя като плащане по кредита ли ги използва? Че иначе ми се струва нелогично - хем си ремонтирам сама, хем банката получава парите за ремонт . Аз в такъв случай хич няма да се занимавам да завеждам щета, нали така? Хич не са ми ясни тези неща, а и колкото повече чета, толкова повече се оплитам....
- gacaweb
- Нов потребител
Хайде сега да седнем и да прочетем този договор за застраховка- заедно.
В него, убедена съм, има задължение за вас да уведомите банката при определени обстоятелства- нали така?- така...
Завеждате щетата ( задължението ви е по чл. 206 от КЗ), но внимание- важно е да сте в уговорения срок. Правите си този труд, защото е важно, след което уведомявате и ипотекарния кредитор.
До тук мога да разгадая написаното, от там насетне ще се наложи да четете договора сама, защото са възможни вариации, които не мога да предвидя.
Още нещо важно- докато прочетете написаното в договора, или застрахователят ви го "преведе", после пък банката вземе решение - не спирате да погасявате чрез плащане дължимите вноски по кредита.
В него, убедена съм, има задължение за вас да уведомите банката при определени обстоятелства- нали така?- така...
Завеждате щетата ( задължението ви е по чл. 206 от КЗ), но внимание- важно е да сте в уговорения срок. Правите си този труд, защото е важно, след което уведомявате и ипотекарния кредитор.
До тук мога да разгадая написаното, от там насетне ще се наложи да четете договора сама, защото са възможни вариации, които не мога да предвидя.
Още нещо важно- докато прочетете написаното в договора, или застрахователят ви го "преведе", после пък банката вземе решение - не спирате да погасявате чрез плащане дължимите вноски по кредита.
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря! Наистина е трудно да предвидите без договора Аз, разбира се, си заведох щета при застрахователя, чакам да дойде да направи снимки, уведомих и банката, устно. Те ми обясниха, че парите се превеждат на банката, а пък те ги дават на кредитополучателя. Лошото е, че договор със застрахователите нямам, застраховката е правена чрез банката, а те дават само сертификат. На него не пише нищо друго освен застрахователна сума, какво покрива, в полза на кого се сключва. Затова попитах тук...Благодаря!
- gacaweb
- Нов потребител
gacaweb написа:уведомих и банката, устно
Направи го и писмено, защото думите отлитат - написаното остава.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|