- Дата и час: 28 Апр 2025, 18:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
управител на ЕТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
управител на ЕТ
Започвам дейност с чужда фирма, която е ЕТ. Възможно ли е за управител на фирмата да бъда обявена само аз или е необходимо това да е материално отговорното лице? С други думи- трябва ли да изплащам осигуровки на МОЛ или само своите?
- mirrka
- Нов потребител
Какво точно искате да кажете - "започвам дейност с чужда фирма, която е ЕТ". Купили сте предприятие на ЕТ, назначена сте на трудов договор в предприятие на ЕТ, или на граждански договор като прокурист, управител /или нещо др./
И защо обвързвате материалната отговорност с размера на осигурителните задължения?
И защо обвързвате материалната отговорност с размера на осигурителните задължения?
- Гост
Значи, аз потърсих помощ от форум като този, тъй като, честно да си кажа, нямам почти никаква представа от тези неща... Та как стои въпроса: взех заведение (кафе-еспресо ) под наем (сключих граждански договор с наемодателя). За да мога да отворя кафето, разбира се ми е необходима фирма, каквато нямам. Затова ще използвам ЕТ на сестра ми. Фирмата никога не е извършвала дейност и е замръзена в момента. Интерисува ме дали ще трябва да се осигурява сестра ми като собственик на фирмата, защото тя работи другаде и няма да има допир с моя бизнес. С други думи: дали не е по изгодно да си регистрирам собствена фирма?
- mirrka
- Нов потребител
Има два варианта (без регистриране на собствено ЕТ):
- сестра ви да Ви назначи като прокурист
- сестра ви да Ви упълномощи като неин търговски пълномощник
От гледна точка на осигуряването, първият вариант е за предпочитане защото само в този случай от НОИ признават на титуляра - ЕТ правото да не се осамосигурява. Това е така защото прокуриста се вписва в търг. регистър, а търг. пълномощник - не. Във втория случай според НОИ титуляра ЕТ ще продължава да се самоосигурява независимо че е упълномощил друго лице да му води работите.
Така че - или прокурист на ЕТ на сестра Ви, или си сама се регистрирайте като ЕТ.
- сестра ви да Ви назначи като прокурист
- сестра ви да Ви упълномощи като неин търговски пълномощник
От гледна точка на осигуряването, първият вариант е за предпочитане защото само в този случай от НОИ признават на титуляра - ЕТ правото да не се осамосигурява. Това е така защото прокуриста се вписва в търг. регистър, а търг. пълномощник - не. Във втория случай според НОИ титуляра ЕТ ще продължава да се самоосигурява независимо че е упълномощил друго лице да му води работите.
Така че - или прокурист на ЕТ на сестра Ви, или си сама се регистрирайте като ЕТ.
- Гост
Много ти благодаря! Значи в крайна сметка има вариант! А сега ще се захващам с работа ..., пък да видим дали ще се справя:) Ако срещна трудности мога ли да разчитам на съвета ти? Всъщност как ти е името?
- mirrka
- Нов потребител
Прокуристът от Нова година се осигурява върху 400 лева-така научих от моя счетоводител и масово всички се опитват да махнат назначените прокуристи.
Според мен си направете своя фирма, не е толкова скъпо да регистрирате едно ЕТ, но пък Вие си знаете и се консултирайте не само с юристи, трябва Ви и счетоводител, а без такъв не виждам как ще си водите бизнеса, не подценявайте случая, защото после ще се чудите от къде ви е дошло като Ви начетат данъчните и какво да правите-по написаното ясно се вижда, че наистина почти нищо не разбирате и не знаете.
Според мен си направете своя фирма, не е толкова скъпо да регистрирате едно ЕТ, но пък Вие си знаете и се консултирайте не само с юристи, трябва Ви и счетоводител, а без такъв не виждам как ще си водите бизнеса, не подценявайте случая, защото после ще се чудите от къде ви е дошло като Ви начетат данъчните и какво да правите-по написаното ясно се вижда, че наистина почти нищо не разбирате и не знаете.
- pitasht
- Активен потребител
аха
благодаря,въпросът е втова,че имам регистрирано ЕТ,но в момента не е в действие,защото съм в майчинство/а както знаете,като ЕТ нямам право на майчинство/та искам да го активирам и да назнача съпруга си за управител,но счетоводителчт ми каза,че прокуриста е единствения вариант?!затова реших да чуя и други мнения по въпроса
- petpetya
- Нов потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|