начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Обида във Фeйсбyк

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обида във Фeйсбyк

Мнениеот jorkata2222 » 26 Май 2024, 08:58

Здравейте, едно лице ме обиди персонално след мой пост във Фeйсбyк. Не мисля да му отговарям, а дирекно да го съдя за обида. Интересува ме от опита на юристите тук, дали да се занимавам ? Ще обърне ли въобще внимание на подобно нещо СРС ? Какви са цените на адвокатстите хонорари за искова молба и представляване на делото ? Имам ли срок в който трябва да заведа делото ?
jorkata2222
Младши потребител

Re: Обида във Фeйсбyк

Мнениеот ivan_lawyer » 26 Май 2024, 09:30

Интересно, точно сега се занимавам с обида по "заобиколен" път. Ако сте от София - може да Ви приема. Тарифите са - в зависимост - дали може да се върнат пари от цялата "история", тоест - можем ли да осъдим ответната страна.

Не обичам "почерпки".

Може да се осъди и дори ВКС "премества" подсъдността - на место-прочитането.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот nikodim77 » 26 Май 2024, 12:46

Здравейте,
Аз ще изложа своето мнение в по-скептичен аспект от колегата ivan_lawyer, но той е с опит в правото в пъти по-обемен от моя, който е никакъв…
Все пак, напоследък и аз работих по този проблем, като един от казусите всключваше наред с обидите и заплахи. Уви натъкнах се на преобладаваща съдебна практика, отхвърляща подобни искове с основния 99% срещан мотив – „неустановено авторство на обидата”. Да, установява се профилът, акаунтът и всичко, което доказва, от кое място, и устройство е осъществена обидата, но съдебните състави казват (предавам образно и обобщено): „Всеки може да е седнал на този компютър и да е писал от името на ответника (подсъдимия). Или профилът му е бил „хакнат”…
Та в тази материя следва да се пипа от опитен специалист (виж встъпителното ми изречение) или въобще да не се пипа…
Успех!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 26 Май 2024, 15:14

Това което е като "пластичност", но говорим за разсъждения на съдиите от 1972 година, тоест - горе-долу е модерно, не е подсмешка или насмешка, че "обидата" може да се възприеме като "обида" не само непосредствено - както е буквалната точка на закона, тоест - в компания, на улицата.

ВС (сега ВКС) преодолява това разбиране и вече се осъждат извършителите и посредством печатни издания, именно - по вестник, именно чрез писмо, "опосредствено" извършителство - аз бутам някой на спирката пред автобуса, той - залитайки - да се "хване" - бута - предно-стоящият, последният - се травмира под автобуса. Кой е виновен, разбира се - първият бутащ.

В момента в който науча за обидата - то аз и по место-подсъдност там и ще ги съдя. тоест - по место-отварянето на съответният пост.

Как да се съберат данните. Мъдрият ми съвет е да се проведе - процедура по ГПК, или нещо такова, предварително обезпечаване на доказателства. Така и така - Мистър (в случая - Госпожо-Господин) Мисис, предвид нетрайното състояние на мрежовите файлове и т.н. молим за експертиза, чрез вещо лице.

Ще бъде установено поне наличието на този обмен на информация.

Задълбочено - може да се "препарира" ответникът - като се изиска сведение - кой живее в дома Ви, имате ли доказателства, че неизвестно лице - прониква в компютъра Ви.

Не може да се измъкнеш - така лесно, все още съдиите са "наясно", стреля и си "труп".
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Наказателно право