начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

Определение по чл.237,ал.5 НПК

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Определение по чл.237,ал.5 НПК

Мнениеот tany_ » 05 Апр 2004, 00:02

Написаха ми едно определение по чл.237, ал.5 от НПК. Но тъй като делото беше доста страници и ме хвана промяната на НПК миналата година... някой неща от това дело останаха неразгледани - трябваше да се гледа на открито заседание, но след промяната нямах тази възможност . Има ли вариант да искам преразглеждане. Има ли инстанция към която да се обърна за това. Тази част дето ' потъна' е важна и оказва влияние на други дела.
Моля за компетентно мнение
tany_

Re: Определение по чл.237,ал.5 НПК

Мнениеот Ivanoff_I » 05 Апр 2004, 11:11

От написаното не ми стана много ясно какво точно определение е било постановено, най - вероятно изглежда е било потвърдено постановление на прокурор за прекратяване на делото. Вариантите за преразглеждане са два - по пътя на възобновяването /ако са налице основния за това - вж. чл.359-365 НПК/ или по реда на ал.7 на чл.237 НПК пред по - горестоящата прокуратура. Лично моя съвет е да използваш втория вариант - по - лесно е и по - бързо.
Ivanoff_I

Мнениеот clavius » 05 Апр 2004, 13:41

след като има произнасяне от съд реда по ал.7 е нодопустим

(7) (Отм. - ДВ, бр. 42 от 2001 г., нова, бр. 50 от 2003 г.) Когато не са били налице основанията по ал. 1, постановлението за прекратяване на наказателното производство, ! което не е било обжалвано ! от обвиняемия или от пострадалия, може служебно да бъде отменено от по-горестоящия прокурор.
clavius

Мнениеот Ivanoff_I » 05 Апр 2004, 15:44

Принципно си прав, но никога не е излишно /а и е напълно допустимо/ да се "прослуша" и по - горестоящата прокуратура. Пък и тълкуването /и прилагането/ на НПК /вкл. и по посочения текст/ са различни.
Ivanoff_I

Мнениеот Imperato » 05 Апр 2004, 16:29

Чл.237, ал. 5 от НП предвижда процедурата "Служебно отменяне " на вече издадено от прокурора постановление за прекратяване на наказателно производство.редът е , видимо от първата алинея, жалбата срещу това постановление да се изпрати направо до съда, а не чрез прокурора,както искат на практика.Задължение на съда е да иска прокуроската преписка и да се произнесе с процедурно решение/определение/ в състав един съдия и секретар.Заседанието е неприсъствено/закрито/. После това ПР, не подлежи на обжалване. Но се поставя един такъв въпрос-може ли да подлежи на касация? Справеливостта изисква, това да може да става.Засега няма достатъчна съдебна практика-изменеието е от миналата година, предложението е мое още от т.преди четири години да се отиде към една нормална процедура, така че съдат да има правото да ръководи цулото наказателно производство, и да не се чака някой старшина да казва, дали този или онзи подлежи на предаване на съд. Засега я караме по милиционеросоциализма...?! Важното е, да се привличат лицата като ЗАПОДОЗРЕНИ и едва след като се съберат достатъчно основни и главни данни за извършено престъпление, да се отива към повдигане на обвинението.Тоест, съдът може да задължи прокурора да привбече някои лица като заподозрени в изнвършването на някакво престъпление, поради факта ,че има някакво деяние.
Казах "основни и главни данни"-имам предвид нарушения на КРБ като основни данни и главни- нарушения , потъпкване на законите!! Съдът е длъжен да даде задължителни за прокурора указания, какво да стори още, кого да призове, какви документи да се набяват от жалващия се или от заподозрения и т.н. И какви въпроси да му се зададат като задължителни за изясняване.
Imperato

Мнениеот tany_ivanova » 05 Апр 2004, 20:31

Постановлението е за прекратяване на наказателно дело . Обжалвах го, но съда с Определение по чл.237, ал.5, т.1. НПК потвърди постановлението. Проблемът е следния- дознателя беше настоен субективно-оправдателно към виновното лице и написа Мнението си избирателно. Прокурорът не е имал явно време да чете 400 страници и е приел становището на дознателя.... защото след като четох мнението на дознателя, а това беше след като ми връчиха постановлението за прекратяване - видяш че прокурора е 'преписвал' - извинявам се за грубата дума, но си имам копия . Дори в постановлението има изнесени неверни данни. Това постановление го обжалвах, но ме хвана промяната в НПК и съда гледа на закрито заседание делото. Надявах се съдията да обърне внимание на това, че разследването не е довършено и да отмени изцяло или отчасти постановлението и да го върне за доразследване , но.... Като получих копие от Определението установих, че и съдиятя е 'преписвал'..... така е... за съжаление. В делото 'потънаха' документи, които не трябва да потъват. Но след като вече са там, не могат да се извадят повече......
Не мисля че няма вариант. Имам и адвокати, но ми казват че все още няма практика..... но това не ме удовлетворява. В един момент ще стана виновна поради липсата на практика и поради факта, че някой не си е свършил работата.

Вече се замислям дали да не отивам при главния прокурор...... Не може да няма начин.
Моля ви за мнение.
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот Ivanoff_I » 07 Апр 2004, 09:34

За съжаление, след като производството за проверка на прокурорското постановление пред съда е било по твоя инициатива, не може да използваш реда по чл.237 ал.7 от НПК. Остава единствената възможност по гл.18 разд.І на НПК, но само ако е налице някое от предвидените в чл.362 НПК основания. Тогава, в зависимост от основанието, следва да се сезира окръжния, респ. главния прокурор. Успех!!!
Ivanoff_I

Назад към Наказателно право