начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

Наказателен процес

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наказателен процес

Мнениеот E » 23 Мар 2004, 13:14

Обяснете ми разликата между повдигане на обвинение и предявяване на обвинение. Кое действие е първото?
E

Re: Наказателен процес

Мнениеот Иван » 23 Мар 2004, 13:37

Повдигането на обвинение е акт на следователя по чл.207 НПК със съставяне на постановление за привличане на лицето като обвиняем. След което по силата на чл.209 НПК следователят е длъжен да предяви обвинението на обвиняемия, което се състои в призоваване на лицето и връчване на постановлението за привличане на обвиняем с предоставяне на възможност за запознаването му.
Иван

Мнениеот E » 23 Мар 2004, 13:58

Много благодаря, защото една колега, завършила юристка ме убеждава, че били едно и също нещо и все едно дали ще се каже ще му бъдат повдигнати обвинения или ще му бъдат предявени.
E

Мнениеот s » 23 Мар 2004, 14:07

Мисля, че хронологически във времето след повдигане на обвинението му се предявява веднага, за да има евентуално обвиняемия и адвоката му да се запознаят със материалите от следствието.
s

Мнениеот Иван » 23 Мар 2004, 14:24

Бъркаш за запознаването-то става след предявяване на следствието по чл.214.
Иван

Мнениеот s » 23 Мар 2004, 14:33

Да, не прочетох добре въпроса!
s

Назад към Наказателно право