- Дата и час: 04 Дек 2024, 02:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
КОНКУРС ЗА ДЪРЖАВНИ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ
|
|
Аз бих прочела и несъстоятелността, има връзка с изпълнителните производства!!! Някъде четох , че са одобрени въпросите за теста, от 40 въпроса общо, за необходимата оценка 4,50 , са нужни 32 или 34 верни отговора. До 20 верни - слаб 2.
- viola2006
- Младши потребител
Искам да ви питам, някой знае ли дали се събира д.т. по т.51д от ЗДТ и върху д.т., внесени от взискателя по изпълнителното дело /т.е. върху разноските по изпълнението/?
Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения!
- evel
- Младши потребител
evel написа:Искам да ви питам, някой знае ли дали се събира д.т. по т.51д от ЗДТ и върху д.т., внесени от взискателя по изпълнителното дело /т.е. върху разноските по изпълнението/?
Аз мисля, че да. Все пак това е сума, която също подлежи на принудително събиране. Според мен д.т. по т.51д от Тарифа №1 се изчислява върху дълга по делото, вкл. лихвите и разноските по изпълнението, вкл. и присъединените вземания на държавата, ако има влязло в сила постановление по чл.353 от ГПК.
Ще ми е интересно да чуя, ако има и различни мнения....
- bubamara2
- Потребител
И аз така мисля, но реших да попитам за всеки случай...
Едва ли ще има такива въпроси на изпита, но знае ли човек.
От многото четене това, което разбрах и със сигурност знам, е колко много всъщност не знам...изпълнението по ЗОС, изпълнението върху ценни книжа и дял от ТД са ми мъкааааа...
Едва ли ще има такива въпроси на изпита, но знае ли човек.
От многото четене това, което разбрах и със сигурност знам, е колко много всъщност не знам...изпълнението по ЗОС, изпълнението върху ценни книжа и дял от ТД са ми мъкааааа...
Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения!
- evel
- Младши потребител
evel написа: От многото четене това, което разбрах и със сигурност знам, е колко много всъщност не знам...изпълнението по ЗОС, изпълнението върху ценни книжа и дял от ТД са ми мъкааааа...
И с мен е така, предполагам, че и с всички... Затова и късметът е много важен на всеки изпит... Все ще има полза от цялото четене...
- bubamara2
- Потребител
няма да се стряскате, на устния ще разберете за какво иде реч
а така наречената "такса върху събраната сума" се изчислява върху всички събрани средства, т.е. върху всяка стотинчица била тя главница, лихва, разноски
а така наречената "такса върху събраната сума" се изчислява върху всички събрани средства, т.е. върху всяка стотинчица била тя главница, лихва, разноски
- maximiliangraves
- Нов потребител
АЗ СЪМ ДЕЙСТВАЩ ДСИ , ВЛЯЗОХ В ТОЗИ ФОРУМ ОТ ЛЮБОПИТСТВО , РАЗГЛЕЖДАЙКИ НАПИСАНОТО СИ МИСЛЯ , ЧЕ Е ДОБРЕ ЗА ИЗПИТА ДА СЕ ПРОЧЕТЕ И ТЪРГОВСКАТА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ, И ТО ТОВА КОЕТО КАСАЕ ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО8 ЧЛ. 638 И Т НТ/. ЗАЩОТО И В ЗОЗ НЕ ЦЕЛИЯ ЗАКОН КАСАЕ СЪД. ИЗПЪЛНЕНИЕА Е ВКЛЮЧЕН. И ЗА ДА НЕ СТАНЕ КАКТО НА ИЗПИТА ЗА АДМИНИСТРАТИВНИ СЪДИИ- НЕБЯХА ПОСОЧИЛИ ЗУТ, А КАЗУСА БЕШЕ ТОЧНО ПО ЗУТ.
ЗА ТОВА МОЕТО МНЕНИЕ Е ЧЕ Е ДОБРЕ ДА СЕ ПРОЧЕТЕ И ТЗ.
ЗА ТОВА МОЕТО МНЕНИЕ Е ЧЕ Е ДОБРЕ ДА СЕ ПРОЧЕТЕ И ТЗ.
- KAMBANKA
- Младши потребител
maximiliangraves написа:няма да се стряскате, на устния ще разберете за какво иде реч
Толкова ли е страшно на този устен, никога не съм била на такъв изпит и честно казано много ме е страх...
- evel
- Младши потребител
evel написа:Толкова ли е страшно на този устен, никога не съм била на такъв изпит и честно казано много ме е страх...
Ми, не е приятно да зависиш от хора, за които не знаеш сутринта с кой крак са станали... Четеш, четеш и се надяваш, че ще успееш, а за съжаление на устния не всичко зависи от теб.
На първо място, човек трябва да се пласира добре, да е спокоен, да си подрежда добре изложението..
На второ място, колкото и каквото да си чел, винаги съществува риска /който се увеличава многократно при участието на хабилитирани лица в комисията/ да засегнеш някого, който има по- особено становище по даден въпрос и да се заяде, че не мислиш като него, да не се сетиш за точно определен термин от разпоредбата на закона или да допуснеш някой lapsus lingue от притеснение, за което веднага да те заклеймят като "неграмотен" ... Друга възможност е да говориш като пред сфинксове, да те гледат и да мълчат безизразно, а накрая да ти издумкат някоя ниска оценка и ти да се чудиш къде си сгрешил, особено ако пък мислиш, че не си...
Ето това са рисковете на устния изпит. Няма гаранция, че ще ти се случи точно това, но няма и гаранции, че няма да ти се случи нещо подобно.. Ходил съм на достатъчно такива и знам, че всичко може да се очаква.
- zurik
- Младши потребител
Хм, не му било приятно да зависи... Целият живот е зависимост, млади човече, никъде няма да намериш абсолютната независимост от никого и от нищо... Колкото до четенето - ще четеш ами, след като искаш нещо да стане от тебе, ще четеш, "то сляпото окато прави", както е казал дядо Вазов... А пък тази песен, че "на устния не всичко зависи от теб", ний сме я слушали, слушали, имаме чувството, като да е някоя дългосвиреща плоча, на Алла, например... Апропо, поздрав за всички нейни, как се казват сега, фенове...
http://www.vbox7.com/play:caf151a7
Та на темата - забелязал съм покрай някои стажанти тука - накараш го да напише нещо, и като му го ошариш после с червения флумастер, винаги си оставят тази вратичка, за да може после да кажат - "Ами да бе, аз го написах от хубаво по хубаво, ама онзи беше станал с ........ си напред, та не ми хареса работата..." А че произвежда пълен юридически брак, че ти му го нашарваш с дидактическа цел, за негово добро един вид - ами, разправяй го на шапката си, а не на палангозина...
А изпита е един вид като явяването в залата - пред съдията не се говорят тъпизми, тъй че поне на адвокатите сред вас би трябвало да ви е ясно, кой кого и как...
http://www.vbox7.com/play:caf151a7
Та на темата - забелязал съм покрай някои стажанти тука - накараш го да напише нещо, и като му го ошариш после с червения флумастер, винаги си оставят тази вратичка, за да може после да кажат - "Ами да бе, аз го написах от хубаво по хубаво, ама онзи беше станал с ........ си напред, та не ми хареса работата..." А че произвежда пълен юридически брак, че ти му го нашарваш с дидактическа цел, за негово добро един вид - ами, разправяй го на шапката си, а не на палангозина...
А изпита е един вид като явяването в залата - пред съдията не се говорят тъпизми, тъй че поне на адвокатите сред вас би трябвало да ви е ясно, кой кого и как...
- agents_group
- Младши потребител
Относно 51д да се поправя, не се начислява върху разноските по започване на изп. дело - образуване, призовки, справки. В началото е било спорен въпрос на, впоследствие да го...... длъжника по всички параграфи.
За устния, най е готино да ти мълчат като пукали и да ти издумкат висока оценка но, колеги разсъдете логично за 1 място се явяват n - на брой кандидати 10-20 трябва да остане 1 и тогава на помощ на изпитващия идва неговата фантазия и изписаното със ситен шрифт в учебните помагала, чух че за изпита за ЧСИ са ги "въртели на чеверме" , макар че пак си е било чист субективизъм както е винаги щом присъствва човешкия фактор.
За устния, най е готино да ти мълчат като пукали и да ти издумкат висока оценка но, колеги разсъдете логично за 1 място се явяват n - на брой кандидати 10-20 трябва да остане 1 и тогава на помощ на изпитващия идва неговата фантазия и изписаното със ситен шрифт в учебните помагала, чух че за изпита за ЧСИ са ги "въртели на чеверме" , макар че пак си е било чист субективизъм както е винаги щом присъствва човешкия фактор.
- maximiliangraves
- Нов потребител
maximiliangraves написа:Относно 51д да се поправя, не се начислява върху разноските по започване на изп. дело - образуване, призовки, справки. В началото е било спорен въпрос на, впоследствие да го...... длъжника по всички параграфи.
Не те разбрах съвсем Защо да не се начислява върху разноските за започване на изп. дело..??
- bubamara2
- Потребител
един ЧСИ смята върху всичко, друг с когото говорих смята върху всичко без таксите за образуване, призовка да доброволно и справките или възлагането по чл. 18 от ЗЧСИ поне така е в моя град, логиката е да се начислява върху всичко
- maximiliangraves
- Нов потребител
Според мен ако взискателя е заплатил д.т. предварително, длъжника дължи т.51д върху цялата сума събрана за взискателя, вкл. и разноските по изпълнението...
Но ако взискателя е освободен от заплащането на д.т. по делото, а се събират от длъжника, то върху тях не се начислява т51д...
Но ако взискателя е освободен от заплащането на д.т. по делото, а се събират от длъжника, то върху тях не се начислява т51д...
- evel
- Младши потребител
Ако длъжникът е прехвърлил недвижимия си имот след вписване на възбраната по изп. дело, съдебният изпълнител продължава ли изпълнителните действия все едно нищо не е станало или преди да продължат изп. действия върху имота взискателят трябва успешно да проведе иск по чл.135 от ЗЗД? Аз съм за първата възможност, но в практиката все повече се срещам и второто разрешение...
- bubamara2
- Потребител
bubamara2 написа:Ако длъжникът е прехвърлил недвижимия си имот след вписване на възбраната по изп. дело, съдебният изпълнител продължава ли изпълнителните действия все едно нищо не е станало или преди да продължат изп. действия върху имота взискателят трябва успешно да проведе иск по чл.135 от ЗЗД? Аз съм за първата възможност, но в практиката все повече се срещам и второто разрешение...
И според мен първата възможност е правилна.Изобщо чл.135 си има специфични предпоставки.Не виждам как съда ще уважи този иск с основание , разпореждане след налагане на възбрана?Подобна практика е лишена от смисъл(според мен!).ВКС макар и не изрично се е произнесъл в смисъл ,че изпълнението срещу възбранения имот продължава , макар и да не е във владение на ДЛ…..Р-73-63-ОСГК….”…..Наложената възбрана не създава вещно право върху недвижимия имот или предпочитително удовлетворение върху същия, които да следват имота независимо у кого той се намира. Разпорежданията с имота след вписванията на възбраната са относително недействителни само спрямо лицата, наложили и вписали възбраната, и на тях те не могат да се противопоставят. Обстоятелството обаче, че възбраненият имот е прехвърлен на трето лице, не създава възможност на взискателя по изпълнението да насочи последното върху други лични имущества на третото лице, придобило възбранения имот. В разглеждания случай изпълнителните действия са насочени не срещу възбранения имот, а върху правото на третото лице да участвува в нов строеж, респективно върху вложените от него суми за тая цел, което е недопустимо……”Следователно по аргумент за противното , изпълнителни действия могат да се насочат върху възбранения имот!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Оспорването на вземания, удостоверени в несъдебни изпълнителни основания по чл.237, ал.1, букви "к", "л" и "м", се извършва чрез иск по чл.255 от ГПК, а не по чл.254 от ГПК. ???
Последна промяна bubamara2 на 07 Фев 2008, 00:17, променена общо 1 път
- bubamara2
- Потребител
bubamara2 написа:Оспорването на вземания, удостоверени в несъдебни изпълнителни основания по чл.237, ал.1, букви "к", "л" и "м", се извършва чрез иск по чл.255 от ГПК, а не по чл.254 от ГПК. ???
Това от някакво съдебно решение ли е?Това е………………………… ,
- REVOLUTION
- Активен потребител
REVOLUTION написа:bubamara2 написа:Оспорването на вземания, удостоверени в несъдебни изпълнителни основания по чл.237, ал.1, букви "к", "л" и "м", се извършва чрез иск по чл.255 от ГПК, а не по чл.254 от ГПК. ???
Това от някакво съдебно решение ли е?Това е………………………… ,
Аха. Решение № 277 от 5.05.2005 г. на ОС - Бургас по гр. д. № 140/2004 г., ГК, докладчик председателят Димитър Танев. Решението е потвърдено с Решение от 18.10.2005 г. на АС - Б. по гр. д. № 100/2005 г. . Сега намерих обаче Решение № 624 от 31.07.2006 г. на ВКС по търг. д. № 123/2006 г. с което е оправена грешката: " Допуснатата неточност, че искът е по чл. 255, а не по чл. 254 ГПК, не се отразява на правилността на решението - за двата иска важат общите правила за подведомствеността и подсъдността."
- bubamara2
- Потребител
|
|